Europese cultuursubsidies zijn effectief

Nieuws | de redactie
8 september 2016 | Elisabetta Lazzaro, lector creatieve economie bij HKU, presenteerde op 5 september in Brussel de resultaten van haar onderzoek naar de uitvoering van het Europese programma ter bevordering van culturele activiteiten. Uit haar onderzoek blijkt dat deze over het geheel genomen succesvol zijn.

Elisabetta Lazzaro gaf de presentatie aan de culturele commissie (CULT) van het Europees Parlement (EP) in Brussel. Het EP controleert de Europese Commissie, opdrachtgever van het Creative Europe-programma. Het doel van het rapport is om de commissie inzicht te geven in de uitvoering van het culturele sub-programma door de nationale bureau’s van Creative Europe die in de lidstaten van de EU zijn gevestigd.

Grote landelijke verschillen

Over het geheel genomen is het sub-programma een succes te noemen en zijn de uitvoerders in de lidstaten er positief over gestemd. Er is wel veel verschil in de benadering, uitvoering, prioriteiten, schema’s, participatie en implementatie. Ook wat betreft programmamanagement zijn er grote landelijke verschillen. Het onderzoek eindigt met een reeks aanbevelingen. Het rapport omvat het grootste gedeelte van alle landelijke bureaus (32 bureaus, 82,1 procent van het totaal).

Creative Europe is het financiële ondersteuningsprogramma van de Europese Commissie ter bevordering van culturele en audiovisuele sectoren in de lidstaten van de EU. Het culturele sub-programma is speciaal gericht op initiatieven in de culturele sector, bijvoorbeeld ter bevordering van grensoverschrijdende samenwerking, platforms, netwerken en literaire vertalingen. De andere sub-programma’s omvatten media en cross-sectorale benaderingen. Voor de periode 2014-2020 is er voor Creative Europe een budget van 1,46 miljard euro beschikbaar.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK