GL wil betere voorlichting leenstelsel

Nieuws | de redactie
7 september 2016 | “Als je uitlegt hoe het leenstelsel werkt hoef je niet bang te zijn om te gaan studeren.” Jesse Klaver (GL) verdedigt het leenstelsel en roept de minister op om de voorlichting te intensiveren. “Dit verhaal wordt te weinig verteld op scholen en dat vind ik kwalijk.”

In een afgeladen Melkweg in hartje Amsterdam presenteerde Jesse Klaver het verkiezingsprogramma van GroenLinks. In zijn speech stond de partijleider uitgebreid stil hoe hij Nederland weer eerlijker gaat maken. Empathie was vooral de boodschap die Klaver wilde uitstralen en illustreerde dat door het gedicht, Zuster Immaculata van Gerard Reve voor te lezen. Onderwijs kwam in zijn speech maar heel kort ter sprake. “We veranderen het onderwijs. Ik zie een moderne middenschool voor me, waar kinderen samen in de klas zitten en pas later doorstromen naar hun eigen niveau. Zo bestrijden en voorkomen we achterstanden. Zo kunnen alle kinderen hun talenten ontwikkelen, het beste uit zichzelf halen.”

Allemaal rijke ouders

Na zijn speech volgden er vragen uit de zaal. Een student uit Utrecht uitte richting Klaver zijn zorgen. Hij had nog stage kunnen lopen wat een flinke investering was, maar dit kon hij doen omdat hij financieel gesteund werd door zijn ‘rijke ouders’, dat zag hij steeds meer om zich heen. “Dit wordt toch wel een probleem, omdat ik in mijn bachelor steeds meer studenten om mij heen zie van allemaal rijke ouders. Daarom wil ik vragen of er toch manieren zijn om de doorstroom naar het hoger onderwijs van kinderen met ouders met lage inkomens te verbeteren?”

Klaver zijn antwoord hierop was dat vooral de zorgen over het leenstelsel weg moeten worden genomen. “Bij eerste generatiestudenten van ouders die zelf niet hebben gestudeerd zien we dat bij die groep een drempel ligt. Wat wij horen en wat ik terugzie is dat er heel veel angst is om te gaan studeren door de lening die je aan moet gaan. Daarom is er zoveel betere voorlichting nodig.“

Blijven we ook doen

Dat er betere voorlichting nodig is over het studievoorschot bleek wel uit een gesprek wat de GroenLinks lijsttrekker had met scholieren. “Afgelopen week nog sprak ik met jongens die studievoorlichting hadden gekregen. Zij hadden aan hun studiebegeleider op de middelbare school gevraagd hoe het nu precies werkt als je gaat studeren en wat voor lening je daar voor nodig hebt. Niemand kon ze het vertellen. Daar hebben we voortdurend op gewezen bij het ministerie van onderwijs. Dat blijven we ook doen.”

Want volgens Klaver is er geen reden tot zorg, omdat het een heel gunstig leenstelsel is. “Als je studenten uitlegt hoe het werkt, dan zie je eigenlijk dat je niet bang hoeft te zijn om te gaan studeren. Je hebt 35 jaar de tijd om de lening straks af te betalen, het is gemiddeld 1% van je inkomen wat je daar aan kwijt bent. Het is spannend, ik weet het. Het is een investering in jezelf, maar je hoeft alleen maar te betalen als je voldoende gaat verdienen boven het minimumloon. Dit verhaal wordt te weinig verteld op scholen en dat vind ik kwalijk, want je moet kinderen vertellen wat de vervolgstappen zijn in het hoger onderwijs.”

Frans van Heest


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK