Indiaas kennisnetwerk aangesloten bij SURFnet

Nieuws | de redactie
15 september 2016 | Het National Knowledge Netwerk (NKN) uit India is aangesloten op Netherlight, de open lichtpadenexchange van SURFnet. Dit stelt kennisinstellingen in Nederland nu in staat op hoge snelheid data uit te wisselen met meer dan 1600 kennisinstellingen in India.

Het National Knowledge Netwerk (NKN) uit India is aangesloten op Netherlight, de open lichtpadenexchange van SURFnet. NetherLight is het Amsterdamse knooppunt van internationale optische verbindingen die ooit werd opgezet om de Large Hadron Collider van CERN met Nederland te verbinden om zo snel data uit te wisselen.

Door de redundante 10 Gbit/s-aansluiting tussen NetherLight in Amsterdam en Mumbai in India, krijgen onderzoekers in India meer mogelijkheden om data uit te wisselen met Europa en de Verenigde Staten.

Via NetherLight is het Indiase netwerk verbonden met met GÉANT in Europa en (via ANA-300G) met Internet2 in de Verenigde Staten.  Ook de op SURFnet aangesloten instellingen kunnen nu met hoge snelheid data uitwisselen met de meer dan 1.600 universiteiten en onderzoeksinstellingen verbonden aan het National Knowledge Netwerk (NKN) uit India. 

Het totaal aantal internationale onderzoek- en onderwijsnetwerken dat is aangesloten op NetherLight komt hiermee op 18. Dat maakt NetherLight tot de grootste open lichtpadenexchange voor onderwijs en onderzoek ter wereld.

Het succes van NetherLight komt met name door het grote aantal aangesloten onderzoek- en onderwijsnetwerken, waardoor het mogelijk is met veel instellingen data uit te wisselen, door de bijna onbegrensde mogelijkheden voor trans-Atlantische connectiviteit en door de beschikbaarheid van glasvezelverbindingen met vele wereldwijde bestemmingen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK