Philae eindelijk gevonden

Nieuws | de redactie
6 september 2016 | Het was het grootste raadsel van de hele ESA-missie naar komeet 67P: waar is Philae nu eigenlijk geland? In augustus werd al afscheid genomen van de kometenlander, maar een maand later heeft de camera van ruimtesonde Rosetta dan toch beeld van Philae.

Op 2 september zijn met de OSIRIS-camera op Rosetta beelden gemaakt die laten zien waar Philae zich bevindt. Verscholen in de schaduw van een grote rots op het oppervlak van komeet Chury is het koelkastje plus twee van zijn drie pootjes toch te zien. Cecilia Tubiana van het OSIRIS-camerateam was de eerste die de kometenlander waarnam.

Afscheid al genomen

“With only a month left of the Rosetta mission, we are so happy to have finally imaged Philae, and to see it in such amazing detail,” zegt Tubiana op de website van ESA. De vondst leidde tot grote opluchting bij het team dat de afgelopen maanden de zoektocht naar Philae coördineerde. “After months of work, with the focus and the evidence pointing more and more to this lander candidate, I’m very excited and thrilled that we finally have this all-important picture of Philae sitting in Abydos,” zegt Laurence O’Rourke (ESA).

Een maand geleden werd al afscheid genomen van Philae. Toen vervolgde komeet Chury zijn weg en nam afstand van de zon, waardoor kans op leven bij Philae uitgesloten was. Op sociale media werd via #goodbyephilae afgenomen van de kometenlander die sinds 2014 astronomen en ruimtevaartdeskundigen in vervoering bracht.

Grote emoties

Op 12 november 2014 begon Philae aan de landing op komeet Chury. Jarenlang hadden Koen Geurts en zij collega’s bij DLR op dit moment gewacht. “De camera op Rosetta fotografeerde Philae toen die losgekoppeld was en aan de afdaling naar de komeet begon. Je kon zien dat alles het deed, hij was er helemaal klaar voor. Dat was een moment, grote emoties,” vertelde Geurts destijds aan ScienceGuide.

Nu bijna twee jaar later krijgt het avontuur met Philae en komeet 67P een happy end. Een mooi einde ingeluid door Cecilia Tubiana die Philae dan toch nog in het vizier kreeg. “Philae was in hiding in shadow, and as soon as we stretched the brightness to ‘see’ into the shadow, Philae was there!”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK