Prinsjesprijs voor Pieter Omtzigt

Nieuws | de redactie
19 september 2016 | CDA-Kamerlid en columnist voor ScienceGuide Pieter Omtzigt wint de Prinsjesprijs 2016. De jury onder leiding van Wim Deetman roemt Omtzigt om zijn volhardendheid. “hij vervult met zijn scherpe geest en sterk ontwikkelde gevoel voor rechtvaardigheid een onmisbare rol als ‘luis in de pels van het kabinet.’”

De Prinsjesprijs is onderdeel van het Prinsjesfestival dat plaatsvindt van 15 tot en met 20 september en het feest van de democratie viert. Het festival wil bijdragen aan de aandacht voor en de betekenis van Prinsjesdag, het nationale evenement op de derde dinsdag van september. Dit jaar is het thema van het Prinsjesfestival, Democr@tie: tussen Facebook en Wetboek.

In dat licht is de verkiezing van Pieter Omtzigt begrijpelijk, want de CDA’er laat online vaak en nadrukkelijk van zich horen. Op Twitter is Omtzigt na Geert Wilders de meest invloedrijke politicus liet PR-bureau Lindblom onlangs zien. Een ook als columnist van ScienceGuide weet Omtzigt de ogen regelmatig op zich gericht.

Zo legde Omtzigt vorig jaar nog minister Ard van der Steur het vuur aan de schenen in de zaak rond de Maastrichtse professor George Maat en zijn rol in het identificeren van de slachtoffers van MH17. “Internationaal zal het geheim houden van het feitenrelaas echt opvallen. Als een stuk, dat gerelateerd is aan MH17, dat de Nederlandse autoriteiten niet graag openbaar maken, zo gemakkelijk geheim gehouden wordt, is dat geen goed teken,” schreef het CDA-kamerlid toen.

De Prinsjesprijs wordt sinds 2013 uitgereikt aan een politicus die in optreden of handelen van bijzondere betekenis is of is geweest voor het gezag van het parlement en voor de vitaliteit van de parlementaire democratie van Nederland. Eerder ging de prijs naar de voormalig voorzitter en de voormalig griffier van de Tweede Kamer, respectievelijk Gerdi Verbeet en Jacqueline Biesheuvel (2013); de financieel woordvoerders van de ‘constructieve oppositie’: Wouter Koolmees, Carola Schouten en Elbert Dijkgraaf (2014); en aan senator Roel Kuiper (2015).

U leest het volledige juryrapport hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK