Samen leren omgaan met dementie

Nieuws | de redactie
22 september 2016 | Op Wereld Alzheimerdag is gisteren in Zwolle ProMemo van start gegaan. Het expertisecentrum Dementie voor professionals wil kennis over het onderwerp ontwikkelen. “Dementie gaat de komende jaren zichtbaarder worden in de samenleving,” zegt kwartiermaker Marijke Span.

Ten overstaan van een volle zaal trapte Windesheim-voorzitter Henk Hagoort de middag af die in het teken stond van de opening van het nieuwe expertisecentrum. “We willen dat er anders wordt omgegaan met dementie. Het vak is aan het veranderen en dus moeten we professionals opleiden die dat goed kunnen.”

Beter, draaglijker en betekenisvoller

Belangrijk daarbij zijn de verbindingen die worden gelegd tussen het onderwijs, onderzoek en de praktijk. “En waar kan dat beter dan in het hoger onderwijs,” stelde Hagoort. “Dat gebeurt al, we werken hier al in samen met onder meer Landstede, Deltion en VIAA. Zo leren we van elkaar. Dat is natuurlijk geen doel op zich, want uiteindelijk gaat het er om dat we het leven van ouderen beter, draaglijker en betekenisvoller maken.”

Kwartiermaker Marijke Span is de drijvende kracht achter ProMemo. Zij liet zien dat we in de huidige ontwikkelingen in 2040 te maken zullen krijgen met een half miljoen mensen met dementie. “Die mensen met dementie zullen langer thuis blijven wonen in de toekomst. Daarmee gaat dementie zichtbaarder worden in de samenleving.”

Het expertisecentrum wil sociale en technologische innovaties op het gebied van de dementie  gaan ontwikkelen, verzamelen en delen zodat uiteindelijk de professie daar baat bij gaat hebben. Span was daarom blij te melden dat ProMemo in het kader van het project Memorabel van ZonMW een grote subsidie in de wacht had gesleept.

Zeehond Paro

Eén van de technologische innovaties die de afgelopen jaren steeds meer zijn weg vindt in het de ouderenzorg is de inzet van zorgrobots, waarvan zeehond Paro de bekendste is. Windesheim-associate lector robotica Marcel Heerink liet in Zwolle zien hoe die robot kan helpen ouderen zich rustig en minder angstig te laten voelen. Zozeer dat zelfs bepaalde medicatie verminderd kan worden.

Hoewel prijzig, wordt in verpleeghuizen al regelmatig gebruik gemaakt van de knuffelrobots. Toch is – zoals Span al aangaf – ook het streven om mensen met beginnende dementie zo lang mogelijk zelfstandig te laten zijn. Een mooi voorbeeld daarvan werd gegeven door Stien en Thomas die te gast waren in Zwolle om hun ervaringen te delen.

Thomas was onlangs gediagnosticeerd met alzheimer en was zich daar terdege van bewust. Wat belangrijk is, dat zijn omgeving dat ook is. “Mensen moeten wel weten dat als ze met mij gesproken hebben en afscheid nemen dat de kans groot is dat ik ze de volgende keer niet meer ken.” Hoewel zijn vrouw nogal wat zorg op zich neemt, lijken de twee het samen prima te organiseren. “Ik heb een prettige alzheimer,” zegt Thomas. “Ik voel mij misschien wel gelukkiger dan ervoor.”

Pleidooi voor radicale intimiteit

Ook cabaretière Adelheid Roosen die door Windesheim was uitgenodigd om haar ervaringen met haar inmiddels overleden moeder te delen benadrukte het geluk dat zij vond in de omgang met haar moeder in de laatste jaren. “Ik verstond haar echt. Je moet je laten leiden, zij geven de regels aan.” Vanuit die gedachte hield Roosen een pleidooi voor radicale intimiteit, hetgeen in de zaal op veel waardering kon rekenen.

Of het nu thuis of in een zorginstelling is, met liefde en emotie omgaan met het proces van dementie lijkt een belangrijke les die geleerd werd bij de start van ProMemo in Zwolle. Zoals één van de aanwezigen al stelde. “Er zijn al zoveel leuke dingen voorbijgekomen in de samenwerking die we met Windesheim hebben als professionals. Het is gewoon heel prettig om die expertise dicht bij de hand te hebben hier want je hebt geen tijd om zelf op zoek te gaan naar alle kennis die er is.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK