Slimme schoen kan levens redden

Nieuws | de redactie
27 september 2016 | Studenten en onderzoekers van Saxion zijn bezig met de ontwikkeling van een schoen waarmee de exacte positie van hulpverleners gevolgd kan worden. Een ingebouwde sensor kan bijvoorbeeld brandweerlieden helpen bij de oriëntatie in een brandend gebouw.

Als alles goed gaat is de Brandweer van Twente in 2018 de eerste die de zogeheten SaxShoe gaan testen bij trainingen. “De sensortechnologie bestaat al, maar nu gaat het erom dat we die geschikt maken voor in een schoen,” vertelt projectleider Wilco Bonestroo. De sensor moet een vervanger worden voor GPS dat in bepaalde situaties niet altijd even goed werkt.

Fatale incidenten voorkomen 

Brandweerlieden geven als ze een brandend gebouw binnenkomen vaak via een portofoon hun positie door. Dat is geen ideale werkwijze, want ze kunnen door extreme rookontwikkeling gedesoriënteerd of buiten bewustzijn raken. Er zijn al vaker reddingsacties fataal afgelopen door dergelijke incidenten. 

Een slimme schoen moet uitkomst bieden, maar waarom is dat nog niet eerder bedacht? “De schoenenindustrie heeft niets met sensoren en de sensorenmarkt heeft niets met schoenen. Daarom is de stap naar de markt nog niet gemaakt,” legt Bonstroo uit. Het is bovendien best lastig om al die techniek te stoppen in een schoen die prettig loopt èn veilig is. Daar komt heel wat bij kijken.” 

Bonestroo, associate lector Ambient Intelligence binnen Saxion, leidt het tweejarige SaxShoe-project dat de nieuwe generatie brandweerschoenen moet opleveren. Bij de ontwikkeling zijn veel verschillende disciplines betrokken. Voor de software worden onderzoekers en studenten van Elektrotechniek, Informatica en Technische Informatica ingeschakeld. 

Comfort en veiligheid

De lectoraten Smart Functional Materials en Industrial Design zijn nodig voor de verwerking van een chip in de schoen. Daarna is het zaak om de schoen zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor de doelgroep. Dat gebeurt met hulp van het lectoraten Gezondheid en Bewegen en Technology Health & Care. In 2018 komt het prototype beschikbaar voor de brandweer. 

Bewegingswetenschapper Richard Evering is namens het lectoraat Technology Health & Care verbonden aan het SaxShoe-onderzoek. Hij inventariseerde bij de brandweer de eisen waaraan de slimme schoen moet voldoen. “Comfort en veiligheid zijn van belang. Zo’n schoen moet bijvoorbeeld sterk zijn en geen water doorlaten. Ook is het wenselijk dat de sensor gemakkelijk opgeladen kan worden met behulp van een laadstation. Je zet daar de schoen op om te voorkomen dat de sensor leeg is wanneer deze opnieuw wordt aangetrokken.” 

Slechts een showcase

De slimme brandweerlaars is niet meer dan een begin. Een showcase. Projectleider Bonestroo verwacht nog veel meer andere toepassingsmogelijkheden voor de sensorschoen. “Deze techniek stelt je in staat om op een scherm realtime precies te volgen waar iemand zich bevindt. Binnen of buiten een gebouw. 

Dat kan bijvoorbeeld interessant zijn voor beveiligers die ’s nachts alleen een ronde door een groot gebouw lopen. Of voor een verpleeghuis of psychiatrisch ziekenhuis, waar men graag wil weten waar verwarde bewoners of patiënten zich bevinden. Maar je kunt met de slimme schoen ook het looppatroon van iemand monitoren. Je ziet meteen of iemand mank loopt. Het kan betekenen dat je straks niet of minder gebruik hoeft te maken van een lab voor het maken van een bewegingsanalyse.” 

Richard Evering, die docent is bij de studieroute Gezondheid & Technologie, denkt dat ook de sportwereld kan profiteren van de SaxShoe. “Coaches willen de loopbewegingen van hun spelers het liefst realtime, dus tijdens de wedstrijd, kunnen volgen in plaats van achteraf. De slimme schoen kan dus een vervanging zijn voor de video-analyse.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK