Studenten zien af van lange stage door leenstelsel

Nieuws | de redactie
23 september 2016 | Studenten willen in verband met het leenstelsel korte stages van enkele maanden, terwijl bedrijven lange stages aanbieden. Volgens Magnet.me, een startup die studenten en werkgevers met elkaar in contact brengt is er een mismatch aan het ontstaan tussen de vraag en het aanbod, schrijft het FD.

De startup onderzocht 2100 stages waarop hbo- en wo-studenten 1400 keer solliciteerden. Meer dan de helft van de sollicitaties ging naar stages met een looptijd van twee tot drie maanden. Ongeveer 40% van de aangeboden stages duurt echter vijf tot zes maanden. Volgens Vincent Karremans zien studenten het nut van een lange stage niet meer in.

Leenstelsel oorzaak van onbalans

Het leenstelsel is de oorzaak voor de onbalans, zegt Vincent Karremans van Magnet.me. “Kijk je naar de gegevens van voor 2014, dan zie je dat vraag en aanbod beter op elkaar aansloten. Door de invoering van het leenstelsel vrezen studenten dat een lange stage de kans op studievertraging en dus een hogere studieschuld vergroot.”

Campusrecruiters herkennen de ontwikkeling “Studenten moeten de keuze maken om in zichzelf te investeren als een stage geen onderdeel is van het lesprogramma”, zegt Anniek Braat van Van Lanschot in het Financieel Dagblad. “Wij zien meer studenten die de voorkeur geven aan een korte stage om het risico op studievertraging en een hogere studieschuld te beperken. Het begint lastiger te worden om geschikte studenten te vinden.”

Bedrijven staan echter niet te springen om studenten die voor kortere tijd stage willen lopen. “Studenten vragen meer stages van twee maanden, maar wij hebben er erg weinig aan om iemand zo’n korte tijd mee te laten lopen’, zegt Raïscha O’Prinsen, die voor Arcadis studenten rekruteert. “Het kost alleen al een paar weken om een groot bedrijf als Arcadis te leren kennen. Wij willen studenten best helpen, maar er moet wel iets tegenover staan waar ook de werkgever beter van wordt.”

Frans van Heest


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK