TU’s gaan techniekdocenten opleiden

Nieuws | de redactie
19 september 2016 | De UTwente, TU Eindhoven en TU Delft gaan samenwerken met Stichting Technasium. De TU’s moeten gaan voorzien in het opleiden van eerstegraads docenten voor het nieuwe Technasiumvak Onderzoek & Ontwerpen (O&O).

“We zijn heel blij met deze samenwerking,” zegt Jan van der Meij die directeur van de lerarenopleidingen is bij de UTwente. “De opleiding leidt  academische geschoolde ontwerpers op tot docent in het voorgezet onderwijs. Deze docenten zijn een enorme aanwinst bij het vak O&O en NLT (Natuur, Leven en Technologie). Doordat ze hun O&O bevoegdheid combineren met een ander bètavak zijn ze bovendien breed inzetbaar in de school.”

Instroom bètatechniek verbeteren

Tiny Hooymans, de bestuursvoorzitter van Stichting Technasium, zet komende de donderdag de laatste handtekening onder de samenwerking. Het technasium is een relatief nieuwe onderwijsformule voor havo en vwo die streeft naar een verbeterde instroom naar en een bewustere keuze voor bètatechnische opleidingen.

In het examenvak O&O gaan leerlingen aan de slag met actuele, bètatechnische vraagstukken van echte opdrachtgevers. Op deze manier maken ze al vroeg kennis met de veelzijdigheid en aantrekkelijkheid van beroepen, bedrijven en vervolgopleidingen.

Master van de 4TU

Aankomend O&O-docenten halen hun bevoegdheid via de track Ontwerpen van de 4TU-master Science Education & Communication. Het betreft een opleiding waarin een tweedegraads bevoegdheid wiskunde, natuurkunde, scheikunde of informatica wordt gecombineerd met een eerstegraads bevoegdheid Onderzoek & Ontwerpen.

Door de combinatie zijn de docenten breed inzetbaar in het voortgezet onderwijs. Ze mogen het vak wiskunde, natuurkunde, scheikunde of informatica geven in het vmbo en de onderbouw havo/vwo en O&O in zowel de onderbouw als de bovenbouw havo/vwo. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK