Universiteiten dalen op prestigieuze ranking

Nieuws | de redactie
22 september 2016 | Van de 13 Nederlandse universiteiten dalen er dit jaar 9 op de prestigieuze Times Higher Education World University Ranking. De Universiteit Utrecht daalt het hardst van plaats 62 naar 86. Wel staan voor het eerst 13 universiteiten in de top 200, omdat de Universiteit Tilburg stijgt van 201 naar 198.

Na de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is Nederland het best vertegenwoordigde land op de internationale lijst. VSNU-voorzitter Karl Dittrich is trots.“13 Nederlandse universiteiten behoren al jaren tot de top van de wereld, met wederom 8 universiteiten in de top 100. Dat is een prestatie van wereldformaat waar wij trots op zijn.”

De Technische Universiteit Delft heeft dit jaar de hoogste notering en Tilburg University komt nieuw de top 200 binnen. Phil Baty, redacteur van de Times Higher Education World University Rankings zegt het volgende over de prestaties van Nederlandse universiteiten.

“The Netherlands’ 13 leading research-intensive universities have all made the top 200 of the THE World University Rankings for the first time. It is the sixth year in a row that the same 13 universities in the Netherlands have made the ranking, but the first time all have appeared in the top 200. The Netherlands is also once again the fourth most-represented country in the top 200 of the rankings. This is fantastic news for the nation’s research sector.”

Azië rukt op

Times Higher Education wijst er net als andere internationale rankings terecht op dat het niet vanzelfsprekend is dat Nederland de koppositie in de toekomst weet vast te houden. Grote investeringen in onderwijs en onderzoek in Aziatische landen zullen ertoe leiden dat steeds meer universiteiten uit Azië in de rankings zullen stijgen en universiteiten in West-Europese landen zullen dalen.

De VSNU benadrukt dat rankings niet zaligmakend zijn, bijvoorbeeld omdat onderwijskwaliteit slechts beperkt wordt gemeten. Rankings geven nooit een volledig beeld van de prestaties van universiteiten. Ondanks de beperkingen worden de rankings internationaal serieus genomen en als belangrijke informatiebron gezien door universiteiten, onderzoekers, internationale studenten en werkgevers.

Zorgen in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer wordt er met zorg gekeken naar de Nederlandse universiteiten die dalen op de Rankings. Paul van Meenen (D66) luidde laatst de noodklok naar aanleiding van een daling van de Nederlandse universiteiten op de QS-Ranking. Van Meenen bepleitte dat er om die reden meer geïnvesteerd moet worden in onderzoek en innovatie.

 “Vorige week werd bekend dat drie Nederlandse universiteiten uit de top 100 zijn gezakt. Dat is mede het gevolg van bezuinigingen op onderzoek door dit kabinet. Is de minister het met mij eens dat dit een grove fout is en dat we weer aan de slag moeten met investeringen in onderzoek en innovatie? D66 heeft in ieder geval al duidelijk in het verkiezingsprogramma staan dat er 1 miljard extra naar onderzoek en innovatie moet. Daarmee komen we weer in de top 100 en behoren we tot de wereldtop. “

THE16/17

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK