Vloggers werven studenten techniek

Nieuws | de redactie
19 september 2016 | Hogeschool Utrecht gaat als eerste onderwijsinstelling in Nederland techniekstudenten werven via zogenaamde influencer marketing. Daarmee worden bekende vloggers ingezet om jongeren te interesseren voor techniekopleidingen. Deze maand start er een pilot bij de HU.

Jongeren lezen steeds minder. Zij zoeken hun informatie steeds meer digitaal en zijn massaal te vinden op social media. Dit zijn trends waarop influencer marketing inspeelt. Zo komen er bijvoorbeeld steeds meer jonge vloggers die een groot jong publiek aan zich weten te binden op onder andere YouTube. Deze YouTubers bepalen in grote mate ‘what’s hot or not’. Voor de HU is het daarom interessant om ze in te zetten voor het werven van nieuwe studenten.

Meer techniekstudenten

De HU heeft gekozen voor een pilot bij de opleidingen Engineering, ICT en Built Environment, om de instroom van studenten bij techniekopleidingen een boost te geven. Er zijn namelijk dringend meer technici nodig om de Nederlandse koppositie als kennis- en innovatieland te behouden. De instroom van studenten in de hbo-techniekopleidingen stijgt wel, maar helaas niet snel genoeg. Het landelijke doel is om 4 op de 10 hbo-studenten te laten instromen in een techniekopleiding. Nu zijn dat nog 2 op de 10 studenten. Belangrijk is ook dat de juiste student op de juiste plek terecht komt.

Voor de opleidingen Engineering, ICT en Built Environment worden deze middelen nu ingezet. Met video’s en berichten op sociale media enthousiasmeren YouTubers Dylan Haegens, Sophie Milzink en Défano Holwijn scholieren voor techniek. Deze vloggers hebben met hun filmpjes miljoenen bezoekers.

Op de site van de HU staat een laagdrempelige tekst om studenten te enthousiasmeren voor een studie in de techniek. “Hey mensen :-), wat leuk dat je hier komt. Heb jij enig idee hoe jouw huis er in de toekomst uitziet? Of waar jij straks vakantie viert? Misschien check jij dan wel op Mars 4D YouTube-video’s! Of teleporteer jij jezelf gewoon even naar Pluto. Techniek is superinteressant. YouTube-ster Dylan Haegens showt zijn top 10 van de toekomst.”

 

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK