Wetenschapsagenda vraagt €1 miljard

Nieuws | de redactie
15 september 2016 | Ondernemers en wetenschappers, verenigd in de Kenniscoalitie, slaan de handen ineen in een oproep aan de politiek. Vandaag presenteert de Kenniscoalitie een Investeringsagenda en een Portfolio voor onderzoek en innovatie en pleit voor een jaarlijkse investering van €1 miljard.

Op die manier kan Nederland het onderzoek- en innovatiebestel dynamiseren en het palet van kansen – geïdentificeerd en gebundeld in de Nationale Wetenschapsagenda – verzilveren om de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd aan te gaan. Deze extra impuls om samenleving, economie en wetenschap duurzaam te versterken is dringend nodig nu de budgetten voor onderzoek en innovatie in een volgende kabinetsperiode met 500 miljoen euro dreigen te dalen. Van het miljard extra moet de helft naar gebieden gaan waar grote transities op ons afkomen. De andere helft zal voor brede versterking van onderzoek, innovatie en samenwerking worden benut.

Nieuwe oplossingen nodig

We staan voor enorme, complexe en urgente uitdagingen die om nieuwe oplossingen vragen. Van de uitwerking van het energieakkoord, de integratie van vluchtelingen, tot de aanpassing aan de klimaatverandering en toekomstbestendige zorginnovaties. Maar in deze uitdagingen liggen ook kansen verscholen die – dankzij deze investering in onze kenniseconomie – gegrepen kunnen worden.

Onderzoek, innovatie en intensievere samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen zijn hierbij onmisbaar. Nederland verkeert in een unieke uitgangspositie, benadrukken onderzoekers en ondernemers. Het opleidingsniveau is hoog en samenwerken zit in ons DNA. Doorbraken voor wetenschap, samenleving en economie liggen binnen handbereik. De internationale positie van het Nederlandse onderzoek- en innovatiebestel staat echter al enige jaren onder druk. Bij ongewijzigd beleid zal Nederland een achterstand oplopen die niet meer in te halen valt. De Kenniscoalitie roept op om nu een forse impuls te geven over de volle breedte van het bestel.

Nu het geld nog

De investeringsagenda van de Kenniscoalitie biedt een concreet plan voor investeringen in vernieuwend thematisch onderzoek. Duizenden onderzoekers en ondernemers uit alle sectoren en disciplines hebben samengewerkt om op basis van de Nationale Wetenschapsagenda een portfolio met voorstellen voor baanbrekend onderzoek op de stellen.

Daarnaast zijn ook investeringen in talent en infrastructuur dringend noodzakelijk om de brede basis van het bestel te versterken. De afgelopen maanden hebben verschillende leden van de Kenniscoalitie hun afzonderlijke agenda’s al op de vandaag gepresenteerde Investeringsagenda afgestemd. Voorbeelden hiervan zijn NWO Strategie 2015-2018, Wetenschap verbindt 2016-2020 van de KNAW, Nationaal plan Academische geneeskunde, Biomedische wetenschap en gezondheidsonderzoek van de NFU, NL Next Level van VNO-NCW, Strategische onderzoeksagenda hbo 2016-2020 van de Vereniging Hogescholen en De digitale samenleving van de VSNU.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK