Amsterdam gaat zzp’ers bijscholen

Nieuws | de redactie
20 oktober 2016 | De Universiteit van Amsterdam en de Gemeente Amsterdam starten een experiment waarbij zzp’ers een scholingvoucher ter waarde van 1000 euro voor scholing kunnen krijgen. Dit voucher-experiment is bedoeld om nog niet succesvolle zelfstandigen te helpen met het verwerven van opdrachten.

Het aantal zzp’ers met een inkomen beneden de armoedegrens neemt toe. Zzp’ers missen soms de benodigde kennis en vaardigheden om voldoende opdrachten te verwerven. Uit onderzoek blijkt dat zzp’ers graag een opleiding of cursus volgen als dat helpt om hun succes als zelfstandig ondernemer te vergroten.

Niet kunnen rondkomen

Gedurende de economische crisis is het aantal zzp’ers flink gestegen. Vooral in sectoren waar veel banen verloren zijn gegaan, zoals de financiële sector. Deze zzp’ers kunnen niet altijd rondkomen van de opdrachten die ze binnenhalen.

Uit een onderzoek van de UvA komt naar voren dat extra scholing van zzp’ers kan bijdragen aan een verbetering van het inkomen. Belangrijke ontwikkelpunten volgens de zzp’ers zelf zijn ondernemersvaardigheden, verbetering van 21st century skills en opleidingen voor verbreding van inzetbaarheid.

Het ‘Experiment ZZP opleidingsvoucher’ biedt de scholingsvoucher aan. Experiment ZZP opleidingsvoucher is één van de maatregelen van het programma Werk maken van Talent van de stuurgroep Human Capital van de Amsterdam Economic Board. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en de aangesloten kennisinstellingen, werkgevers en lokale overheid investeren samen in totaal 14 miljoen in het door de Amsterdam Economic Board opgestelde regioplan ‘Werk maken van Talent’. Deze subsidieperiode loopt nog tot september 2017.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK