CDA schrapt OV-kaart voor basisbeurs

Nieuws | de redactie
11 oktober 2016 | Morgen verschijnt het verkiezingsprogramma van het CDA en daarin staat dat de basisbeurs weer terugkomt voor de bachelorfase. Om te voorkomen dat hierdoor de investeringen in onderwijskwaliteit door het leenstelsel teniet worden gedaan willen de christendemocraten de OV-kaart schrappen.

De Volkskrant meldt vandaag dat het CDA de herintroductie van de basisbeurs voor de bachelorfase wil betalen door studenten een vergoeding te geven voor de reiskosten tussen woonplaats en studiestad. In het plan van het CDA wordt het leenstelsel in de masterfase gehandhaafd. Dit wordt gedaan omdat de verwachting is dat in de toekomst meer mensen al zullen werken terwijl zij hun master halen.

Door studenten geen OV-kaart meer te geven, wordt volgens de christendemocraten geen afbreuk gedaan aan de financiële kwaliteitsimpuls die het hoger onderwijs krijgt dankzij de voorspelde opbrengsten van het studievoorschot.

Michel Rog (CDA) laat aan de Volkskrant weten waarom het CDA de basisbeurs weer invoert. “Juist diegenen voor wie het niet vanzelfsprekend is om te gaan studeren haken af.” Volgens Rog gaat het leenstelsel in tegen de grondgedachte van het onderwijs. “Het vergroot de scheidlijn tussen hoger- en laagopgeleiden, juist in een tijd waarin het arbeidsmarktperspectief toch al een goede opleiding vereist.”

Frans van Heest


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK