Drie Nobelwinnaars in de natuurkunde

Nieuws | de redactie
4 oktober 2016 | Hun onderzoek opende deuren naar nieuwe fases waarin materie kan verkeren en dat biedt grote kansen voor de elektronica en materiaalwetenschap. Het levert David J. Thoules (University of Washington), F. Duncan M. Haldane (Princeton) en J. Michael Kosterlitz (Brown University) en Nobelprijs op.

Haldane, Kosterlitz en Thouless hebben de geheimen van nieuwe exotische materie ontrafeld, zo laat de jury van de Nobelprijs weten. De fysici gebruikten geavanceerd wiskundige methoden om supergeleiders, superfluids en magnetische films te bestuderen. Door het werk van de drie wetenschappers heeft de zoektocht naar nieuwe materie en nieuwe fases waarin die materie verkeert een sterke impuls gekregen.

Kosterlitz en Thouless weerlegden met hun werk de in 1970 heersende gedachte dat supergeleiding en supra-fluïditeit niet kon plaats vinden in dunne lagen. Ze toonden aan dat supergeleiding plaats kon vinden bij lage temperaturen en zij lieten zien het mechanisme ziet dat er voor zorgt dat supergeleiding verdwijnt als de temperatuur toeneemt.

Door het werk van de drie Nobelwinnaars is veel meer bekend op de topologische fases waarin materialen kunnen bestaan, niet alleen in dunne lagen, maar ook in driedimensionale materialen. De afgelopen tien jaar heeft die onderzoeksgebied enorme stappen gemaakt en is de verwachting dat deze materialen een grote rol gaan spelen in toekomstige elektronische apparaten, zoals de quantumcomputer. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK