HO versterkt relaties met China

Nieuws | de redactie
20 oktober 2016 | Het Chinese hoger onderwijs en onderzoek is aan een opmars bezig en dat wordt gezien door instellingen in Nederland. Zowel de Universiteit Leiden als Zuyd Hogeschool kondigen aan de banden met Chinese partners aan te halen. Zo komt er in 2017 een Confucius Instituut in Maastricht.

De afgelopen jaren heeft China miljarden in onderwijs en onderzoek geinvesteerd en dat lijkt zich uit te betalen. Zo zijn Chinese instellingen aan het opmars bezig in de rankings van Times Higher Education en zoeken kennisinstellingen er meer en meer naar partners. Vorig jaar al kondigde de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een uitbreiding in China aan, hetgeen de universiteit op felle kritiek van de SP kwam te staan.  

Kansrijke regio 

De ontwikkelingen en China worden nu op de Universiteit Leiden gezien als kansrijk en dus wijst de universiteit China aan als één van de drie regio’s waarmee de samenwerking geïntensiveerd zal worden. De andere twee regio’s zijn Indonesië en Latijns-Amerika. Vorige week presenteerde collegevoorzitter Carel Stolker de plannen aan belanghebbenden bij de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. 

Leiden heeft al een samenwerking met twintig partneruniversiteiten in China en in de plannen wordt uitgewerkt dat de universiteiten kennis, expertise en onderzoeks-infrastructuur gaan delen. De gezamenlijke projecten moeten volgens de Universiteit Leiden bijdragen aan innovatie en impact hebben op de wetenschap, de economie, of de samenleving.

Confucius naar Maastricht

Niet alleen de universitaire wereld haalt de banden met China aan. Ook in het HBO ziet men de kansen. Zo kondigen collegevoorzitter Karel van Rosmalen van Zuyd Hogeschool samen met vertegenwoordigers van partner Dongbei University of Finance and Economics in Dalian aan dat er in 2017 een Concfucius Instituut in Maastricht komt om de banden tussen China en Limburg te ondersteunen. 

Het Confucius Instituut is een door de Chinese overheid gefinancierde non-profit organisatie die als doel heeft kennis van China, haar taal en cultuur te bevorderen, om daarmee de onderlinge banden tussen landen te versterken, culturele uitwisseling te intensiveren en de wederzijdse handel te bevorderen.

Kansen voor studenten

Wereldwijd zijn er op dit moment 500 Confucius Instituten. Het Confucius Instituut in Maastricht wordt, naast de vestigingen in Leiden en Groningen, het derde Confucius Instituut in Nederland. Ook zijn er enkele zogenaamde Confucius Classrooms in Nederland, doorgaans verbonden aan middelbare scholen die het keuzevak Chinees aanbieden. 

Het Maastrichtse Confucius Instituut haakt aan op reeds bestaande connecties met China binnen Zuyd Hogeschool. Binnen de opleidingen Oriëntaalse Talen en Communicatie en International Business kunnen studenten zich verdiepen in de Chinese taal en de zakelijke relaties met het Verre Oosten. Een studieverblijf bij een van de partneruniversiteiten van Zuyd in China maakt deel uit van hun programma. 

In 2015 opende Zuyd al een Expertise Centre China in Chengdu, dat praktijkgerichte maatwerktrainingen aanbiedt op de Chinese markt en dat ook wederzijdse kennis- en informatie-uitwisseling voor onderwijs en bedrijfsleven bevordert. De komst van het Confucius Instituut past binnen het actieve Chinabeleid dat de provincie Limburg al een aantal jaren voert, en stelt steden als Maastricht en Sittard in de gelegenheid hun banden met Chinese steden verder aan te halen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK