Hoe Open Access bent u?

Nieuws | de redactie
26 oktober 2016 | Onder impuls van Europees voorzitterschap van Nederland zijn grote stappen gezet om Open Access op de agenda te zetten. Maar hoe ‘open’ zijn wetenschappers nu eigenlijk zelf? Een nieuwe tool laat onderzoekers zien hoeveel procent van hun werk vrij toegankelijk is.

Het is Open Access Week 2016 en dus worden overal ter wereld evenementen en activiteiten georganiseerd om het belang van vrij beschikbaar wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht te brengen. Nederland heeft de afgelopen tijd grote stappen gezet op dit punt. Zo ontwikkelde het HBO een actieagenda en onder leiding van Gerard Meijer en Koen Becking boekten ook de universiteiten belangrijke resultaten in de strijd voor Open Access. 

Lessen over research data management

Kennisinstellingen staan deze week in Nederland stil bij de Open Access Week. Zo worden er seminars georganiseerd waar stil wordt gestaan bij de voortdurende onderhandelingen van de VSNU met grote wetenschappelijke uitgevers en lanceert de Radboud Universiteit het open science Loket, waar wetenschappers terecht kunnen voor vragen over open access publiceren en research data management. Alle activiteiten zijn hier samengebracht.

Belangrijkste doelstelling van de Open Access beweging is het vergroten van de impact van de gigantische hoeveelheid kennis die er op universiteiten en hogescholen wordt gepubliceerd. Voor onderzoekers is het daarom interessant om te weten wat voor publiek zij potentieel bereiken met hun werk.

Bereken uw online impact

Via Impactscore is het voor wetenschappers nu mogelijk om te kijken wat hun Open Access Score is. Het enige wat daar voor nodig is, is een Twitteraccount en één van je onderzoeken in een Open Access databank. Op Twitter laten wetenschappers via #OAscore weten hoe groot de online impact van hun onderzoek is. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK