iPabo biedt nieuwe studenten baangarantie

Nieuws | de redactie
31 oktober 2016 | Hogeschool iPabo slaat de handen ineen met schoolbesturen in de regio. Het primair onderwijs belooft studenten die in september 2017 starten met de 4-jarige opleiding leraar basisonderwijs aan Hogeschool iPabo een baan in het basisonderwijs na het behalen van het diploma.

Het aanstaande lerarentekort binnen het primair onderwijs en de gezamenlijke missie om goede leerkrachten voor de klas te krijgen heeft geleid tot een bijzonder initiatief. De schoolbesturen Agora, Amos, Stichting Bijzonderwijs, Stichting El Amal, Stichting Sarkon en Surplus gaan in samenwerking met de iPabo baangarantie bieden. 

Mes snijdt aan twee kanten

“Het mes snijdt aan twee kanten met deze baangarantie. De basisscholen in Noord-Holland en onze studenten profiteren hier optimaal van. Wij zijn erg trots op deze bijzondere samenwerking met onze partners in het onderwijs. Alle partijen zullen zich ervoor inspannen dat de aanstaande leerkracht op het moment van afstuderen direct aan de slag kan”, vertelt Titia Bredée, voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool iPabo.

De reeds jarenlange samenwerking tussen de hogeschool en de besturen ligt aan de basis van het plan. Studenten worden opgeleid naar de kwaliteitseisen die de opleiding en het werkveld gezamenlijk stellen.

Begeleiding en beoordeling van studenten tijdens de stages vindt in alle jaren van de opleiding in nauw overleg plaats. De overeenkomst voorziet in het gezamenlijk opleiden van de student tot en met een adequate begeleiding van de startende leerkracht in het eerste jaar van aanstelling. Voor studenten die starten aan de 4-jarige opleiding is het meer dan prettig te weten dat zij na afstuderen direct aan de slag kunnen op een basisschool in Noord-Holland. Voorwaarde is wel dat de student het diploma binnen vijf jaar behaalt.

Stimulans voor twijfelaar

De verwachting is dat de baangarantie aanstaande studenten stimuleert eerder voor de pabo-opleiding te kiezen. Met name voor de twijfelende studiekiezer op het vlak van onderwijs en pedagogiek zal het een stimulans zijn om het talent voor juf of meester te gaan ontdekken. Basisscholen van de aangesloten schoolbesturen zullen de nieuwe startbekwame leerkrachten graag welkom heten, met het te verwachten lerarentekort binnen de regio in zicht.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK