Kamer schiet met kanon op een mug

Nieuws | de redactie
11 oktober 2016 | “Ik denk dat de politiek op dit moment een hele grote fout aan het maken is.” Vicepresident van de Islamitische Universiteit Rotterdam, Ertugrul Gökçekuyu waarschuwt de politiek dat zijn universiteit niet gesloten mag worden. “Want de IUR is een mooi cadeau voor de Nederlandse samenleving.”

In de Tweede Kamer werd een hoorzitting georganiseerd naar aanleiding van de recente onrust na de mislukte couppoging in Turkije. Vertegenwoordigers van Turken in Nederland waren uitgenodigd waaronder ook het bestuur van de Islamitische Universiteit Rotterdam. (IUR) De IUR waarvan onlangs in de Tweede Kamer de minister nog de opdracht had gekregen om de accreditatie van de instelling in te trekken. Het gesprek ging dan ook grotendeels over de uitspraken van de rector en de dreigende sluiting.

Dat is ons niet gelukt

Eerst vertelde de vicevoorzitter wat zijn functie was en wie hij vertegenwoordigde. “Ik ben vicepresident van het CvB van de Islamitische Universiteit van Rotterdam. Mijn organisatie is opgericht in 1997 en heeft altijd de ambitie gehad om een wo-onderwijs aan te kunnen bieden. Dat is ons niet gelukt, daarom zijn wij verder gegaan als hbo-instelling.”

Gökçekuyu legt uit dat zijn studentenpopulatie heel divers is. “Wij hebben nu twee onderwijsprogramma’s, een bachelor Islamitische theologie en een tweejarige master voor geestelijke verzorging. Wij hebben 300 studenten die bestaan uit zestien verschillende etniciteiten. Het zijn allemaal jongens en meisjes die in Nederland zijn geboren. De universiteit bestaat uit 60% vrouwen en 40% mannen. Onze enige functie is onderwijs.”

Niet iets dat leeft

Op de vraag van Kamerleden of de mislukte coup een onderwerp van gesprek was binnen zijn universiteit werd niet bevestigd. “Ik kan met stelligheid stellen dat dit niet een discussie onder de zestien etniciteiten is geweest. Dat kan ik ook makkelijk zeggen, omdat ik ook twee colleges geef, die van studieloopbaanbegeleiding en studievaardigheden. Het is niet iets dat leeft. Wij hebben ook geen onderzoek gedaan onder onze studenten en gevraagd of zij zich specifiek met dit onderwerp bezig zijn. Wat onze studenten bezig houdt zijn alledaagse zaken. Er is wel absoluut ruimte om het daarover te hebben.”

Op de vraag van het SP-kamerlid Karabulut of de rector directe banden heeft met Turkije werd afwijzend gereageerd. “Er zijn persoonlijke contacten met Turkije, ik heb die, het CvB ook. Dat geldt voor alle etniciteiten die wij in onze onderwijsinstelling hebben. Iedereen heeft op een hele natuurlijke wijze contacten met de thuisbasis. Onze rector heeft dus ook contacten in Turkije. Maar ik begrijp niet de link met zijn contacten met Turkije en zijn band met Nederland. U moet zich voorstellen wij zijn een onderwijsinstelling, geen politieke partij. Wij hebben ook geen standpunten, geen pamfletten. Kortom, als onderwijsinstelling hebben wij geen politieke mening.”

Ook vroegen de Kamerleden nog of de vicevoorzitter afstand zou nemen van de uitspraken van de rector. In zijn antwoord deed Gökçekuyu dat niet. “Onze organisatie voldoet aan alle wettelijke criteria en is een onderwijsinstelling die bovengemiddeld goed scoort op onderwijs. Ik heb meerdere keren zowel op radio als tv al die verschillende zaken behandeld. Er ligt ook geen rapport over de maatschappelijke bijdrage van onze onderwijsinstelling. De sociaal-maatschappelijke bijdrage aan burgerschap van onze instelling is namelijk heel positief.”

Volgens de vicevoorzitter is het daarom ook onterecht dat de Kamer de accreditatie van de NVAO wil afnemen. “Wij allemaal in Nederland genieten van de vrijheden die er zijn. Onze rector is een theoloog, het is iemand die een uitgesproken mening heeft en ook wel het debat aanzwengelt. Ik vind dat de Tweede Kamer met een kanon op een mug schiet. Als je kijkt naar wat deze onderwijsinstelling de afgelopen vijftien jaar bereikt heeft. In Nederland zijn er geen representatieve alternatieven voor onderwijs in de Islamtheologie.”

Niet gehoord in de Tweede Kamer

De vicevoorzitter legde de Kamerleden uit dat hij wel contact wil, maar dat het niet lukt om contact te zoeken met Kamerleden en de minister. “Ik denk dat politici met een kanon schieten op het moment dat er zonder een onderzoek al een oordeel ligt. Ik snap niet dat zonder een onderzoek de politiek een universiteit kan sluiten. Ik ben niet gehoord, ik probeer mijn minister te spreken en wil zeggen: ‘dit heeft de rector niet gezegd.’ Ik heb ook tegen de minister gezegd: ‘ga met hem spreken, misschien heeft hij een verhaal te vertellen.’ Maar ik kom niet in contact. Ik als instelling, maar ook de moslimgemeenschap dienen gehoord te worden in de Tweede Kamer.”

Ertugrul Gökçekuyu vindt dat hij ook onder grote druk is gezet door ambtenaren van het ministerie, maar blijft trots op zijn rector. “Ik heb deze klachten vorig jaar ook tegen bepaalde ambtenaren gezegd. Want wij werden ook bedreigd met: ‘als dan.’ Ik heb de meest rare gesprekken mogen voeren achter gesloten deuren. Ik vind dit procedureel ook een kwalijke zaak.”

Bij het ministerie kon de IUR moeilijk in contact komen, maar ook met Kamerleden was het niet eenvoudig. “Ik heb de afgelopen drie jaar geprobeerd om in contact te komen met mijn Kamerleden, die hebben mij letterlijk de deur gewezen. Ik was dan ook stomverbaasd dat wij hier voor uitgenodigd waren.”

Cadeau aan de samenleving

Gökçekuyu legt uit dat alleen maar het belang van zijn studenten voorop staat. “Ik kijk naar het belang van die 300 studenten en dan doen wij heel goed werk. Wij hebben dit te danken aan deze rector. Als hij toch besluit om te vertrekken dan mag hij best met een glimlach vertrekken. Want de IUR is een mooi cadeau aan de Nederlandse samenleving.”

Bij het ministerie kon de IUR moeilijk in contact komen, maar ook met Kamerleden was het niet eenvoudig. “Ik heb de afgelopen drie jaar geprobeerd om in contact te komen met mijn Kamerleden, die hebben mij letterlijk de deur gewezen. Ik was dan ook stomverbaasd dat wij hier voor uitgenodigd waren.”

De vicevoorzitter wil eerst een onderzoek naar de vermeende haatdragende tweets van de rector alvorens de politiek overgaat tot sluiting. “Ik ben best bereid mee te doen met een onderzoek, dan kijken we vanaf het moment dat een tweet verstuurd is, wie het vertaald heeft en op welke manier, laten wij daar eerst naar kijken. Als wij strafrechtelijk fout zitten dan ben ik ook wel de persoon omdat aan te nemen. Maar als wij het hebben over de onderwijsinstelling dan is de kwaliteit gewoon goed. Ik denk dat de politiek op dit moment een hele grote fout aan het maken is.”

Erdogan luistert wel

Op de Vraag van DENK-kamerlid Selçuk Öztürk over hoe het voelt las je niet gehoord wordt door de politiek was Ertugrul Gökçekuyu duidelijk. “Het voelt lelijk, ik heb als oud-lobbyist altijd in goed contact gestaan met Kamerleden. Maar dan werk je opeens voor de Islamitische Universiteit en dan ben je niet meer welkom. Of als Kamerleden bij ons op bezoek zijn dan is het toch een ander gesprek. Heb het dan niet over alle politici, maar er zijn dan toch specifieke politici die dan politiek willen scoren.

“Wij als onderwijzers en dat zeg ik ook namens de Turkse gemeenschap hebben een grote behoefte om gehoord te worden. Als Erdogan luistert en Nederlandse Kamerleden niet, dan heb je een heel groot probleem. Deze mensen worden wel gehoord in Turkije. Ik kan gewoon met Turkse Kamerleden bellen en dan wordt ook de telefoon nog eens opgenomen. Dat is legitiem, omdat ik zowel in Nederland leef, maar ook een Nederlandse Turk ben.”

Frans van Heest


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK