KNAW-president naar Utrecht

Nieuws | de redactie
28 oktober 2016 | Prof. dr. José van Dijck wordt universiteitshoogleraar bij de Universiteit Utrecht. De mediawetenschapper is daarmee na Hans Clevers en Frits van Oostrom de derde KNAW-president die zich bij deze selecte groep Utrechtse hoogleraren voegt.

De benoeming van José van Dijck, die op 1 januari 2017 gaat plaatsvinden, zal geen invloed hebben op het presidentschap van de KNAW. José van Dijck is nog tot medio 2018 president in het Trippenhuis. Daarna zal zij vervangen worden door Wim van Saarloos die nu al vicepresident is bij de KNAW.

Vijftiende universiteitshoogleraar

Sinds de jaren negentig benoemd de Universiteit Utrecht zogeheten universiteitshoogleraren. Het betreft hier een selecte groep hoogleraren die van bewezen internationale topkwaliteit zijn en discipline-overstijgende visie en uitstraling hebben getoond. José van Dijck wordt de vijftiende universiteitshoogleraar in Utrecht.

Als universiteitshoogleraar gaat José van Dijck de komende jaren vooral onderzoek doen naar vraagstukken rond de digitale samenleving en mediacultuur bij de faculteit Geesteswetenschappen. Het laatste boek dat Van Dijck over dit onderwerp schreef was The Culture of Connectivity en werd uitgegeven door Oxford University Press in 2013.

José van Dijck die voor zij president van de KNAW werd, jarenlang als onderzoeker en decaan op de Universiteit van Amsterdam werkte, treedt in Utrecht in de voetsporen van twee recente Akademie-presidenten. Zowel Hans Clevers als Frits van Oostrom zijn in Utrecht benoemd tot universiteitshoogleraar. Andere universiteitshoogleraren in Utrecht zijn onder meer Frans de Waal, Gerard ’t Hooft en Paul Schnabel. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK