Meer carrièrekansen in de verpleging

Nieuws | de redactie
31 oktober 2016 | Hester Vermeulen werd onlangs benoemd tot hoogleraar Verplegingswetenschappen bij het RadboudUMC in Nijmegen. Als het aan Vermeulen ligt kunnen doorstuderende verpleegkundigen ook academische carrièrepaden volgen. Om dit mogelijk te maken wil Vermeulen samenwerken met de HAN en de HvA.

Vermeulen vertelt in gesprek met TvZ, het vakblad voor verpleegkundigen dat ze merkt dat de doorgroeimogelijkheden voor verpleegkundigen beperkt zijn. “Sommige hbo-v’ers willen verder leren in de richting van onderzoek maar willen niet de directe patiëntenzorg vaarwel zeggen. Dat houdt hen soms tegen om voor onderzoek te kiezen.”

Een academische route die verpleegkundigen in staat stelt én onderzoek te doen én aan het bed te blijven staan, zou hier verandering in kunnen bieden. “Wat je nu ziet is dat er wel talenten zijn die  na hun hbo-v opleiding een universitaire opleiding doen, zoals een universitaire master EBP in Amsterdam, of de master Verplegingswetenschap in Utrecht. Maar deze bekwame mensen lekken algauw weg naar andere instanties, zoals hogescholen, IGZ of het Zorginstituut,” vertelt Vermeulen.

Samenwerking met het HBO

Vermeulen wil toe naar een carrièrepad voor verpleegkundigen dat vergelijkbaar is aan dat van artsen. Dat zou betekenen dat een academisch geschoolde verpleegkundige naast patiëntenzorg ook onderzoek doet of zelfs onderwijs geeft. “Die combinatie leidt niet alleen tot betere patiëntenzorg en onderwijs volgens de laatste stand van wetenschap, de combinatie leidt ook tot carrièrekansen.”

Om dit mogelijk te maken zijn nog wel een flink aantal stappen te zetten. Zo zijn nieuwe functieprofielen nodig en is de samenwerking met het HBO cruciaal. Vermeulen heeft daarom de samenwerking gezocht met onder meer de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Hogeschool van Amsterdam om deze nieuwe route te gaan ontwikkelen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK