Pabo-man niet voor de klas

Nieuws | de redactie
5 oktober 2016 | Hoewel steeds meer mannen de pabo gaan doen, staan er nog altijd maar weinig mannen echt voor de klas. Onderzoek van het CBS laat zien dat een groot deel weliswaar in het onderwijs actief blijft, maar dan als manager, onderwijskundige, of als docent in het voortgezet onderwijs.

De cijfers van het CBS laten zien dat van de werkende mannen die de pabo hebben afgerond slechts 37 procent in het basisonderwijs voor de klas staat. Bij vrouwen is dit 57 procent. Het aantal mannen voor de klas in het basisonderwijs is al jaren dalende, niet omdat de instroom hapert, maar vooral omdat deze mannen uiteindelijk iets anders gaan doen.

Wel in het onderwijs actief

Zo valt op dat mannen vaker doorstromen naar een management of adviesfunctie. In 2015 telde de werkzame beroepsbevolking 27 duizend mannen en 114 duizend vrouwen met de pabo als hoogst behaalde opleiding. 

De meeste van deze alumni, zowel mannen als vrouwen, werken wel in het onderwijs (61 procent van de mannen en 74 procent van de vrouwen). Ze zijn bijvoorbeeld docent in het voortgezet onderwijs. Daarnaast groeien mannen vaker door naar een management- of adviesfunctie in het onderwijs. Vrouwen daarentegen hebben vaker een baan in de kinderopvang of werken als onderwijsassistent.

Projecten om jongens te behouden

De instroom en het behoud van mannen voor het basisonderwijs staat al langer op de agenda. Zo probeerde de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) in 2013 al met het project ‘Meer Mans’ er voor te zorgen dat het curriculum op de pabo ook toegesneden was op de behoeften en kenmerken van jongens.

In 2015 werd op verschillende hogescholen het startschot gegeven voor de campagne ‘Veel Meer Meester’ om mannen te interesseren voor een carrière in het basisonderwijs. Op onder meer de Hogeschool Rotterdam, Leiden en de HAN werd duidelijk gemaakt wat de pabo te bieden heeft. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK