Snel data delen met Zuid-Korea

Nieuws | de redactie
17 oktober 2016 | Met NetherLight in Amsterdam heeft Nederland een cruciaal knooppunt voor het transporteren van grote hoeveelheden onderzoeksdata over de hele wereld. Ook Zuid-Korea werkt nu samen met SURFnet om gebruik te maken van het netwerk zodat onderzoekers snel data van CERN kunnen krijgen.

SURFnet en de Zuid-Koreaanse organisatie KISTI hebben deze week officieel de handen ineengeslagen voor de samenwerking op het gebied van high performance networking. Beide partijen gaan hun kennis en infrastructuur met elkaar delen om zo de netwerken die er zijn voor onderzoek nog verder te verbeteren.

Een gemakkelijke partner 

Alexander van den Hil was als productmanager van SURFnet betrokken bij de totstandkoming van de samenwerking. “KISTI is een logische partner. We kennen elkaar al langer en SURFnet is nu eenmaal een grote speler op het gebied van global networking. KISTI lijkt bovendien qua organisatie verrassend veel op SURF, dus het is een gemakkelijke partij om mee samen te werken.” 

ErwinBleumink

Erwin Bleumink (SURF) ondertekent collaboration agreement

KISTI gaat gebruik maken van de capaciteit van het netwerk dat er nu ligt tussen Chicago en Geneve en krijgt daarmee gemakkelijk toegang tot de data die afkomstig is van de Large Hadron Collider (deeltjesversneller) van het Zwitserse CERN. “Ze krijgen een deel van de bandbreedte en dus kunnen onderzoekers in bijvoorbeeld Seoul ermee aan de slag,” vertelt Van den Hil. 

Er zijn in de wereld al verschillende partijen die op deze manier met elkaar samenwerken en gebruik maken van elkaars netwerk. In een ander samenwerkingsverband zitten onder meer het Scandinavische NORDUnet en Nederland wisselt gegevens uit met het Poolse PSNC, vertelt Van den Hil. “Wij  bieden capaciteit aan op ons netwerk en dat gebeurt ook andersom. We worden er allebei beter van.” 

Data transporteren over de hele wereld

Uiteindelijke doelstelling van deze verknoping van netwerken is een laagdrempelig datatransport voor wetenschappers over de hele wereld, legt Van de Hil uit. “We werken allemaal samen aan een Global Network Architecture om onze modellen en manieren van werken te verbeteren. Daarin werken we bijvoorbeeld ook samen met China en een partij in Zuid-Afrika. Het is echt wereldwijd verbonden.” 

Vooral die samenwerking met Zuid-Afrika wordt straks cruciaal, denkt Van den Hil. “Als straks de Square Kilometer Array (SKA), die hele grote radiotelescoop in Zuid-Afrika en Australië in gebruik wordt genomen dan zullen daar natuurlijk enorme hoeveelheden data binnengehaald worden waarmee wetenschappers over de hele wereld aan de slag zullen gaan.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK