SP wil hoger onderwijs democratiseren
De Maagdenhuis-revolte kon destijds al op warme steun rekenen van SP-Kamerlid Jasper van Dijk. De SP deed onlangs al onderzoek naar de mening van academici over het beleid op universiteiten en ook in het concept-verkiezingsprogramma komt de roep om democratisering terug. Kleinschalige instellingen met een dienstbare schoolleiding moeten de oplossing vormen voor de problemen zoals die zich bij de UvA voordeden, zo ziet de SP.
Studiebeurs moet terug
Daarnaast bepleit de SP een terugkeer van de studiebeurs voor alle studenten. In tegenstelling tot het compromis van het CDA zijn de socialisten stelliger: volledige terugkeer van de beurs én “jongeren uit gezinnen met een lager inkomen krijgen daar bovenop een verhoogde aanvullende beurs. Hiermee wordt voor deze jongeren een financiële drempel weggenomen om te gaan studeren.”
Net als de student, kan ook de wetenschappers rekenen op de onverdeelde steun van de SP, zo leest het verkiezingsprogramma. Meer vaste aanstellingen en meer medezeggenschap over het gevoerde onderwijs- en wetenschapsbeleid moeten de positie van de wetenschapper in de universiteit gaan versterken.
Minder invloed bedrijven op wetenschap
Om de inmenging van het bedrijfsleven in de academie een halt toe te roepen introduceert de SP een onderzoeksfonds waarin bedrijven opdrachten kunnen aanbieden, zonder dat er een directe band is tussen het bedrijf en de onderzoeker. “Opdrachtgevers moeten de uitkomsten van onderzoek niet kunnen beïnvloeden en publicatie van resultaten niet kunnen tegenhouden.”
In het voortgezet onderwijs bepleit de SP een terugkeer naar de brede brugklas om zo een te vroege selectie te beperken. Bovendien moet er weer meer ruimte gemaakt worden om te stapelen tussen bijvoorbeeld vmbo en havo en mbo en hbo. Leraren in het voortgezet onderwijs dienen binnen twee hun bevoegdheid te halen. “Op havo en vwo moet elke docent universitair geschoold zijn,” zo verlangt de SP.
U leest het concept-verkiezingsprogramma van de SP hier