Veilig testen met drones

Nieuws | de redactie
19 oktober 2016 | Met Space53 heeft Nederland als eerste land een testlocatie met de benodigde ruimte waar gecontroleerd geëxperimenteerd kan worden met drones. Abeje Mersha (Saxion) noemt ze liever ‘unmanned aerial vehicles’. “Drones hebben toch een negatieve militaire connotatie.”

Abeje Mersha is de drone-expert van Saxion en vanuit die rol nauw betrokken bij Space53 dat eind september officieel werd geopend. Binnen Space53 werken naast Saxion ook de UTwente en ROC Twente samen om studenten en onderzoekers de kans te geven te werken met de nieuwste technieken die drones te bieden hebben.

Drones in Fukushima

Dat gaat inderdaad een stuk verder dan de speelgoed-drones waar je hobbyisten nog wel eens mee ziet werken of de militaire drones die in oorlogsgebieden worden gebruikt. “Er zijn heel veel toepassingen te bedenken voor het gebruik van unmanned aerial vehicles,” vertelt Mersha. “Kijk bijvoorbeeld naar Fukushima, waar drones werden ingezet om inspectie te doen in gebieden met verhoogde radioactiviteit.”

Maar het gaat verder dan dat, want een drone kan volgens Mersha meer dan op onderzoek gaan. “Het gaat er om dat je een robot dingen laat doen die voor mensen misschien te gevaarlijk zijn. Bij grote branden zou je met een robot natuurlijk veilig op onderzoek uit kunnen gaan, maar het zou ook kunnen dat zo’n robot brandweerlieden assisteert door hulpmiddelen aan te reiken bijvoorbeeld.”

Het zijn slechts enkele voorbeelden waarin een onbemand ‘vliegtuigje’ van dienst kan zijn. Hoe gevarieerd dat kan zijn, bewijst Drone4Agro, een project van het bedrijf Boessenkool en het Saxion-lectoraat Mechatronica. “Dat gaat om precisielandbouw, wat betekent dat er echt per vierkante meter bepaald wordt welke behoefte gewassen of dieren hebben. Daar kan dronetechnologie heel nuttig bij zijn.”

Niet gebonden aan regelgeving

Volgens Mersha is het ‘extreem belangrijk’ dat onderzoekers nu een plek hebben waar ze uitgebreid nieuwe technologieën kunnen testen. “Er zijn heel veel restricties en regels waar je aan moet voldoen als je met een drone aan de slag gaat en dat belemmert het onderzoek. Er waren al wel ruimtes waar je tests kon doen, maar niet één waar je zoveel ruimte hebt om je experimenten uit te voeren. Die is er nu wel.”

Er zijn inmiddels verschillende kenniscentra en lectoraten van Saxion die met dronetechnologie experimenteren. Variërend van politie-onderzoek tot gewasbescherming. “Je ziet dat het lectoraat Mechatronica echt een leidende rol op zich neemt in dit onderzoek, maar er zijn heel veel onderzoekers van andere departementen die aanhaken.”

Ook studenten zijn heel enthousiast. Logisch, vindt Abeje Mersha. “Mensen houden nou eenmaal van iets dat beweegt en als het ook nog eens de lucht in kan, zijn ze helemaal geïnteresseerd.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK