Bruggenbouwers in toegepaste wetenschap

Nieuws | de redactie
29 november 2016 | Bij het 35-jarig bestaan van STW in de Werkspoorkathedraal in Utrecht werden Maarten Steinbuch en Suzanne Hulscher gehuldigd als Simon Stevin Meesters 2016. Zij werden geroemd om de directe toepasbaarheid van hun onderzoek en de bruggen die zij bouwen tussen wetenschap en bedrijfsleven.

Suzanne Hulscher (Universiteit Twente) doet onderzoek naar de gedragingen van water in rivieren en langs de kust. Dat levert wereldwijd inzichten op over hoe water te controleren. “Ik kijk naar hoe je watersystemen kan aanpassen,” vertelt Hulscher op het podium in Utrecht. “Er leven wereldwijd enorm veel mensen in de nabijheid van water, dus de kennis daarvan is essentieel.”

Met computermodellen tracht Hulscher in kaart te brengen hoe de bodem van estuaria, de plekken waar rivieren uitmonden in zee, er uitziet en zich ontwikkeld. Samen met Rijkswaterstaat, ingenieurs en baggeraars, zorgt de Twentse hoogleraar dat haar kennis direct toepasbaar is en Nederland op die manier haar goede naam op het gebied van watermanagement en waterbouwkunde behoudt.

Hotspot voor kennis over elektrisch rijden

Vanwege het jubileum van STW werden in Utrecht niet één maar twee Simon Stevin Meesters gehuldigd die ieder €500.000 voor verder onderzoek krijgen. Naast Hulscher viel ook Maarten Steinbuch van TU Eindhoven in de prijzen. Steinbuch, hoogleraar mechanical engineering, liet zien welke veelheid aan toepassingen zijn onderzoek zoal kent.

Van elektrisch rijden en slim rijden tot het extreem nauwkeurig medische operaties uitvoeren met behulp van robots, het leverde Steinbuch door de jaren heen samenwerkingen met onder meer Philips, ASML en TNO op. “Mede dankzij Steinbuch is Nederland een hotspot voor ontwikkelingen rondom elektrisch rijden, de regeling van precisiesystemen en microchirurgie,” laat de jury weten.

Enorme drive

Het was voor het laatst dat de Simon Stevin prijzen in de huidige vorm door STW worden uitgereikt. Volgend jaar gaat STW op in het domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) van NWO. Bevraagd door Jan Douwe Kroeske lieten domeinvoorzitter Jaap Schouten en directeur Herry Nijhuis al voorzichtig hun licht schijnen over wat de toekomst gaat brengen.

“We zijn toch een beetje de hoeder van de ingenieurswetenschappen,” stelde Schouten. “Onderzoekers weten ons daar heel goed te vinden, dat staat volgens mij als een huis. Het is zaak dat we het veld ook in de nieuwe organisatie zo goed mogelijk weten te bedienen.”

Die nieuwe organisatie is nu vorm aan het krijgen, ziet ook Ton van der Steen, nu voorzitter van STW en straks bestuurslid bij TTW. “Je merkt wel dat nog niet iedereen in het zelfde tempo zit, maar ik merk wel een enorme drive bij iedereen in de organisatie om dat tot stand te brengen.” Dat ziet ook Nijhuis. “Het is ook een hele grote uitdaging, we moeten zorgen voor een nog grotere maatschappelijke impact.”

Die impact werd in Utrecht beloond, want niet alleen de twee Simon Stevin Meesters werden gehuldigd. Valerio Fortunati van het Erasmus werd gekroond als Simon Stevin Gezel voor zijn onderzoek naar manieren om kanker te behandelen met hyperthermia, het lokaal opwarmen van het lichaam om zo kankercellen te bestrijden. Fortunati troefde Muharrem Bayraktar en Suleyman Naqshband van de Universiteit Twente af. 

SimonStevinGezellen2016


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK