De Korrewegwijk in beweging

Nieuws | de redactie
2 november 2016 | Fotograaf des Vaderlands van 2015, Ahmet Polat is één van de deelnemers van de tentoonstelling ‘We, people in transition’ van Hanze-lector Anke Coumans. “Als fotograaf ga je een relatie aan met je omgeving. Voor studenten is het heel spannend als ze opeens gedwongen worden dat gesprek aan te gaan.”

In samenwerking met Anke Coumans is Ahmet Polat de afgelopen tijd met studenten de Groningse Korrewegwijk in. “Dat is een wijk die heel erg in beweging is. Je ziet echt een transitie. Je hebt een oude generatie die daar al jaren woont, maar de laatste jaren is daar een nieuwe groep jonge mensen bij gekomen die daar een gezin wil gaan stichten. Die dynamiek is heel interessant.”

Fietsers Ahmet Polat

Veroorzakers van beweging

In het project ‘We, people in transition’ wordt een selectie van projecten van het lectoraat Image in Context. De titel van de tentoonstelling benadrukt hoe niet alleen onze omgeving in transitie is, maar ook hoe mensen dat zelf zijn. De beeldende ontmoetingen van de tentoonstelling hebben deze transitie niet alleen vastgelegd, maar haar ook veroorzaakt.

“Fotografie is een hele goede manier om een samenleving of stad in kaart te brengen,” vertelt Polat. “Je kunt dat heel wetenschappelijk aanvliegen, maar als fotograaf ga je echt een relatie aan met je omgeving. Je maakt dus echt deel uit van de samenleving.”

En die relatie aangaan is niet makkelijk, merkt Polat. “Ik geef zelf al tien jaar les, dus ik weet wat het is om met studenten samen te werken,” vertelt Polat aan ScienceGuide. “In dit project wilden we daarom ook een workshop doen waarin we de studenten van de Minerva Academie meenemen in dat traject.”

Zo maar op straat mensen aanspreken is best moeilijk

“Er waren heel veel studenten die deelnamen die niet uit Groningen kwamen. Die zijn zeg maar nog nooit in de Korrewegwijk geweest. Voor hen is het heel spannend als ze opeens gedwongen worden dat gesprek met de buurt aan te gaan. Zomaar op straat mensen aanspreken is best moeilijk, maar het is mooi om te zien dat je studenten echt op een gegeven moment een knop om ziet zetten.”

De ontwikkeling van de Korrewegwijk van een traditionele volksbuurt naar een meer hippe jonge wijk staat niet op zichzelf. Ahmet Polat zag vergelijkbare ontwikkelingen in São Paulo, Istanbul, maar ook dichterbij in de Haagse Schilderswijk. “Die verbanden wil ik ook leggen in mijn werk. Je wilt laten zien hoe een wijk verandert, architectonisch, maar ook wat dat doet met de mensen die er wonen.”

Echt een bijdrage leveren

Door de interviews die studenten en Polat zelf met bewoners doet, hoopt de fotograaf ook een toegevoegde waarde te bieden. “We zijn nu bezig met cultuurcentrum het Floreshuis om ook posters te maken van de foto’s die we van de wijk maken. Op die manier kunnen buurtbewoners ook gebruik maken van mij. Dan doen we als kunstenaars meer dan alleen documenteren. We leveren ook een bijdrage.”

We, people in transition, toont een selectie van de projecten die het lectoraat, onder leiding van dr. Anke Coumans, de afgelopen vier jaar uitvoerde. De titel van de tentoonstelling benadrukt hoe niet alleen hoe onze omgeving in transitie is, maar hoe ook hoe wij mensen dat zijn. De beeldende ontmoetingen van de tentoonstelling hebben deze transitie niet alleen vastgelegd maar haar ook veroorzaakt.

Man hoofddoek A Polat


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK