Dreigen met boetes is belediging voor docenten

Nieuws | de redactie
21 november 2016 | “Als hogescholen werken we continu aan de kwaliteit van ons onderwijs, daar zijn geen afspraken met de minister voor nodig.” Zegt Henk Hagoort, voorzitter van Hogeschool Windesheim. Dat is opvallend, omdat zij de afspraken wel haalden.

De afrekening van de prestatieafspraken viel op een paar hogescholen na goed uit voor het HBO maar toch willen ook instellingen die wel een positief oordeel kregen van de Review commissie er van af: “Het dreigen met boetes is een belediging van onze docenten”, laat Henk Hagoort, voorzitter van Hogeschool Windesheim weten. 

Vorige week donderdag stuurde de minister een brief aan de kamer waarin zij haar beslissing bekendmaakte over hoe om te gaan met de instellingen die de prestatieafspraken niet haalden. Zes hogescholen hebben de doelstellingen, die zij zelf met het ministerie vaststelden, niet gehaald en daarom zouden zij de bijbehorende financiering niet krijgen. De minister stelde dit bij naar een kleinere korting: €7 miljoen, verdeeld over de zes hogescholen.

Het oordeel van de commissie

Hogeschool Windesheim behaalde niet alle afspraken, waaronder achterblijvende investeringen in het onderzoek en een te laag studierendement. Voor het laatste was de ambitie om te groeien van 51 naar 70 % afgestudeerden in vijf jaar maar de instelling bleef steken op 60%.Toch kreeg Hogeschool Windesheim vanwege de relatieve uitdagingen alsnog het oordeel ‘positief’ van de Review commissie en sleepte daarmee de middelen alsnog binnen. Ook andere instellingen kregen om vergelijkbare redenen dit oordeel.

Opvallend is dat Hogeschool Windesheim bij monde van Hagoort nu op de bres springt voor de instellingen die het oordeel ‘negatief’ kregen, en tegen de prestatieafspraken in het algemeen: ‘Als hogescholen werken we continu aan de kwaliteit van ons onderwijs, daar zijn geen afspraken met de minister voor nodig. Het dreigen met boetes is een belediging van onze docenten. Alsof die niet uit zichzelf hun uiterste best doen studenten zo goed mogelijk onderwijs te geven’

Hiermee sluit de Hogeschool Windesheim zich aan bij de grote groep criticasters van de prestatieafspraken. De Vereniging Hogescholen onderzoekt nu zelf het sturingsconcept in de onlangs geïnstalleerde commissie Slob, deze komt naar verwachting rond 1 december met eigen bevindingen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK