Erdogan verstevigt greep op universiteiten

In de eind oktober gepubliceerde decreten 675 en 676 wordt bepaald dat rectoren van de universiteiten niet langer democratisch worden verkozen maar worden aangewezen door de president. Deze maakt zijn keuze uit drie kandidaten die worden aangedragen door de Turkse raad van het hoger onderwijs (YÖK), maar Erdogan mag in bijzondere gevallen afwijken van die procedure en geheel om YÖK heen opereren.
Academische vrijheid blijvende zorg
De maatregelen van de Turkse overheid in het hoger onderwijs volgen op de golf van ontslagen bij universiteiten na de mislukte couppoging van deze zomer. Onder meer 1577 Turkse decanen moesten het veld ruimen, omdat zij volgens Erdogan banden zouden hebben met de Gülenbeweging.
De European Universities Association (EUA) heeft andermaal zijn zorgen uitgesproken op de verder inperking van de academische vrijheid in Turkije. De Europese universiteitenkoepel zegt verrast te zijn over het nieuwe overheidsingrijpen, omdat het in oktober nog in Brussel sprak met vertegenwoordigers van YÖK en constateerde dat er verbetering in de situatie was.
EUA-voorzitter Rolf Tarrach laat in een reactie weten dat het niet de rol van de koepel is zich te mengen in politieke kwesties, maar dat de gevolgen voor universiteiten wel ter discussie mogen worden gesteld. “We zijn bang dat die gevolgen zeer ernstig zullen zijn.”
Meest Gelezen
Onderwijs zorgt zelf voor stress bij studenten
‘Verstoorde arbeidsverhouding’ als ontslaggrond ondermijnt sociale veiligheid’
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
