Europese erkenning voor HAN-onderzoek

Nieuws | de redactie
29 november 2016 | Internationale erkenning voor onderzoek van de HAN naar vraaggestuurd leren. Docent-onderzoeker Harry Stokhof heeft de Best Research and Practice Award 2016 gewonnen. “Vraaggestuurd leren is een hot item in onderwijsland. Iedereen wil een beroep doen op de nieuwsgierigheid van leerlingen.”

In Portugal werd Stokhof afgelopen week gehuldigd voor zijn onderzoek naar vraaggestuurd leren. Het werk van Stokhof geeft leraren een handig hulpmiddel om het gesprek in de klas aan te jagen, op zo’n manier dat de intrinsieke motivatie van de leerling voorop staat, zo roemt de jury het werk van de HAN-onderzoeker. 

Een belangrijke leerstrategie

De Best Research and Practice Award is een initiatief van de European Association for Practitioner Research on Improving Learning (EAPRIL), een Europese organisatie die de impact wil vergroten van praktijkgericht en toegepast onderzoek op gebied van onderwijs. Annelies Dickhout, directeur van het HAN-Kenniscentrum Kwaliteit van Leren is trots op Stokhof. “Deze prijs betekent internationale erkenning van de kwaliteit van ons onderzoek.” 

Het onderzoek ‘Teacher Guidance of Effective Student Questioning’ ziet vraaggestuurd leren als een belangrijke leerstrategie. Volgens Stokof wordt er in onderwijsland veel over deze leervorm gesproken. “Iedereen wil een beroep doen op de nieuwsgierigheid van leerlingen, maar hoe richt je je onderwijs daar op in?” 

Leerlinge stimuleren zelf vragen te formuleren

Stokhof ziet in zijn werk dat Pabo-studenten en hun mentoren veel moeite hebben met het begeleiden van vraaggestuurd leren. “Hoe roep je vragen op die leerlingen uitdagen tot leren? En hoe verbind je die met onderwijsdoelen? Via de ontwikkelde methode stimuleren toekomstige leraren hun leerlingen om zelf de vragen te formuleren waarop ze antwoord willen.” 

De resultaten van het onderzoek van Stokhof vinden hun weg al naar scholen in de regio. Hans Thissen, directeur van Basisschool  De Lanteerne in Nijmegen is bijvoorbeeld zeer enthousiast over de ondersteuning die hun docenten nu krijgen. “We kunnen niet meer zonder. Het heeft zijn waarde op meerdere fronten bewezen. Voor Harry (Stokhof .red) is deze prijs fantastisch, maar wij hadden en hebben er sowieso al elke dag lol van.” 

Volgens Karin van Weegen, instituutsdirecteur bij de HAN, draagt het onderzoek van Harry Stokhof bij aan de ambities van de hogeschool om nieuwsgierige en onderzoekende leraren op te leiden. Instituutsdirecteur “Het mooie  is  dat het impact heeft op verschillende niveaus. Zo was Harry ook betrokken bij een training voor het begeleiden van vraaggestuurd leren op opleidingsscholen. Mentoren en studenten worden hierin uitgedaagd tot een onderzoekende houding en vinden onderzoeksvragen binnen de school.” 

Hieronder ziet u de pitch van het onderzoek van Harry Stokhof


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK