Hogeschool Leiden protesteert tegen prestatieafspraken

Nieuws | de redactie
3 november 2016 | De Hogeschool Leiden heeft in een brief aan minister Bussemaker laten weten dat zij het niet eens is met het negatieve oordeel van de Review Commissie. De hogeschool laat aan de minister weten dat de Review Commissie de Randstedelijke context van Hogeschool Leiden ontkent.

Vorige week kwam de Review Commissie Hoger Onderwijs met haar oordelen. Zes hogescholen bleken niet op alle punten de prestatieafspraken hebben gehaald. De minister is momenteel bezig met gesprekken en beraadt zich of er financiële consequenties worden verbonden aan de negatieve oordelen, conform de afspraken die in 2012 zijn gemaakt. Toen is afgesproken dat de Hogeschool Leiden het studierendement van destijds van 69% zou vasthouden. Inmiddels is het studierendement gedaald naar 56,4 procent. Volgens de hogeschool hebben zij te maken met omstandigheden die het studiesucces onder grote druk zetten.

Unfair behandeld

In een brief die in bezit is van ScienceGuide laat Hogeschool Leiden aan de minister weten dat zij zich ‘unfair’ behandeld voelt door de Review Commissie. In de brief die ondertekend is door de collegevoorzitter Sander van den Eijnden wordt gesteld dat Van Vught en zijn commissie niet naar de Randstedelijke context heeft gekeken.

“Hogeschool Leiden is een hogeschool in de Randstad en dat zien we terug in de samenstelling en het studiegedrag van onze studenten. We hebben een forse mbo-instroom en de deelname van allochtone studenten is hoger dan bij hogescholen buiten de Randstad.”

Daarnaast is de Hogeschool Leiden volgens Van den Eijnden te vergelijken met Hogeschool Utrecht. “Wij zien ook dat onze studenten meer zorg en aandacht nodig hebben. Zo steeg het aantal gesprekken van studentendecanen met studenten met een functiebeperking in de prestatieperiode van 961 naar 1794 per jaar. Leiden is vergelijkbaar met het positief beoordeelde Utrecht, zowel in de samenstelling van de studentpopulatie als in de studieresultaten. Rotterdam, Den Haag en Amsterdam zijn inderdaad weer een slag anders. We zien met respect hoe de hogescholen daar antwoorden formuleren, zonder daardoor zelf te denken dat wij het makkelijk hebben.”

Terzijde geschoven

Deze Randstedelijke context waar de hogeschool mee te maken heeft komt niet terug in de overwegingen van  Van Vught. “Wij zien niet dat de Reviewcommissie deze omstandigheden een plek geeft in haar oordeel. Het Randstedelijke karakter van onze hogeschool wordt door de Reviewcommissie ontkend, de voortdurende groei speelt in het oordeel van de Reviewcommissie geen rol en de verdubbeling van het aantal langstudeerders wordt door de Reviewcommissie terzijde geschoven.”

Hogeschool Leiden vindt dat het oordeel van de Review Commissie geen recht doet aan de inspanningen van docenten en studenten. “Wij vinden het negatieve oordeel van de Review Commissie ontoereikend en uiteindelijk unfair. Wij menen dan ook dat onze hogeschool een positiever oordeel verdient.”

U leest de hele brief hieronder.

 

 

Frans van Heest


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK