Marjan Oudeman kondigt vertrek bij UU aan

Nieuws | de redactie
4 november 2016 | Marjan Oudeman zal na juli 2017 niet terugkeren als collegevoorzitter bij de Universiteit Utrecht. Oudeman wil meer tijd gaan besteden aan de wisselwerking tussen maatschappelijke sectoren. “Juist op het grensvlak tussen universiteit en samenleving zet ik mijn ervaring in.”

In juli 2013 werd Marjan Oudeman, afkomstig van Akzo Nobel, benoemd als voorzitter van het College van Bestuur. Zij volgde toen Yvonne van Rooy op en stelde destijds al het belang te onderstrepen van de samenwerking tussen het hoger onderwijs en maatschappelijke partijen.

Emmo Meijer, voorzitter van de Raad van Toezicht roemt Oudeman om de verbindingen die zij heeft gelegd met maatschappelijke partners en zegt haar vertrek dan ook te betreuren. “Een goed voorbeeld van die verbinding is het Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium waarin drie universiteiten (UU, TU/e, RUG), NWO, het ministerie van EZ, de topsector chemie, Akzo Nobel, BASF en Shell samenwerken aan verduurzaming van energie”.

Bert van der Zwaan, rector magnificus van de UU stelt dat Oudeman veel betekend heeft voor de universiteit. “Onder haar leiding is het nieuwe en ambitieuze Strategisch Plan 2016-2020 tot stand gekomen, dat het fundament legt onder de Universiteit Utrecht van de toekomst.” Oudeman hoopt in de toekomst nog meer dan nu mogelijk is de wisselwerking tussen onderwijs, onderzoek en maatschappelijke sectoren te bevorderen, laat zij in een eerste reactie weten.

Het bestuur van de Universiteit Utrecht kwam vorige maand nog negatief in het nieuws toen SP en VVD nader onderzoek eisten over hun declaratiegedrag. Tegenover DUB ontkent Oudeman niet dat dit ook een rol heeft gespeeld bij haar besluit te vertrekken. “Transparantie en integer handelen horen voorop te staan in publieke organisaties. Dat is terecht. Wel constateer ik dat sinds mijn komst naar Utrecht het functioneren van bestuurders in publieke functies verder onder een vergrootglas is komen te liggen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK