Minister ziet geen ‘rommelcontracten’

Nieuws | de redactie
22 november 2016 | Hoe zit het met dubieuze constructies om promovendi aan te stellen? Dat wilden Kamerleden Vos en Kerstens weten. In een brief aan de Kamer laat de minister weten geen misstanden te zien.

Universiteiten bieden geen dubieuze contracten aan volgens de minister. Want een vacaturetekst wijst nog niet uit dat onder die ‘dubieuze’ voorwaarden ook een contract wordt afgesloten. Daarnaast zijn er bij werkgeversorganisatie de VSNU geen klachten binnengekomen over dubieuze contracten.

Onlangs publiceerde het Promovendi Netwerk Nederland een onderzoek dat aantoonde dat 10% van de promotiecontracten die worden afgesloten van dubieuze aard zijn. Naar aanleiding van dit bericht stelde Mei Li Vos (PvdA) Kamervragen over de wenselijkheid van deze situatie.

Uit een analyse van 1451 vacatures die in heel 2015 online zijn gepubliceerd door AcademicTransfer (AT), blijkt dat promovendi in 8,2% van de gevallen een contract van 3 jaar of minder krijgen aangeboden en in bij 1,9% van de gevallen gaat om een aanstelling van minder dan 1 fte voor een vierjarig traject, zo stelde het PNN.

Wettelijke kaders voor de lengte van een promotietraject zijn er niet. De minister laat dan ook weten dat universiteiten volgens haar geen contracten aanbieden die niet in overeenstemming zijn met de wet. Volgens haar is er sprake van  maatwerk dat inspeelt op de vraag uit het veld ‘dat naast de “gewone” promotietrajecten behoefte bestaat aan andere vormen. Een grotere variatie in promotietrajecten maakt het volgens haar mogelijk dat zoveel mogelijk promovendi kunnen promoveren.”

De minister geeft wel duidelijke kaders aan: “Overigens ben ik van mening dat promotieonderzoek moet worden gedaan binnen de overeengekomen contractduur. Het kan niet zo zijn dat het promotiestelsel is gebaseerd op een forse tijdsinvestering van promovendi buiten de reguliere arbeidstijden.”

De volledige antwoorden vindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK