Ook SER luidt noodklok over techniekopleidingen

Nieuws | de redactie
1 november 2016 | De SER roept minister Bussemaker op met een passende oplossing te komen voor de financiële tekorten van technische universiteiten. De SER noemt het zorgwekkend dat er meer opleidingen een numerus fixus krijgen en wil dat de minister spoedig met een oplossing komt.

De druk op minister Bussemaker wordt opgevoerd om in actie te komen om de technische universiteiten financieel bij te schieten. De afgelopen periode hebben verschillende opleidingen een numerus fixus moeten invoeren omdat zij niet meer door de hoge studentenaantallen de kwaliteit konden waarborgen. Vorige week deden het CDA en de VVD al een oproep om desnoods geld over te hevelen van gamma- en alfaopeldingen naar bètaopleidingen.

De minister voelde weinig voor dit plan en zei tijdens de lancering van de gelijken kansen alliantie tegen ScienceGuide dat ook andere universiteiten om geld komen vragen. Bijvoorbeeld de Vrije Universiteit die ook tegen tekorten aanlopen omdat zij veel eerstegeneratiestudenten extra moeten begeleiden. 

Morgen wordt de begroting van OCW in de Tweede Kamer besproken en zal dit onderwerp ook uitvoerige aan de orde komen. Daarop vooruitlopend heeft de SER een brief gestuurd aan de minister met de oproep om snel in actie te komen. “De raad betreurt deze ontwikkeling van het instellen van een numerus fixus voor zoveel technische opleidingen, omdat dit in schril contrast staat met de grote behoefte aan goed opgeleide technici op de arbeidsmarkt.”

U leest hieronder de brief van SER-voorzitter Mariëtte Hamer.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK