Pabo-studenten vangen kindervluchtelingen op

Nieuws | de redactie
8 november 2016 | Een team van vierdejaars studenten van Pabo Alkmaar van Hogeschool Inholland hebben een buitenschoolse opvang opgezet voor kinderen van het azc. Om hun taalontwikkeling te bevorderen spreken de studenten Nederlands met de kinderen en leren zij de Nederlandse normen en waarden.

Op woensdag 26 oktober ging de naschoolse opvang van start onder de naam BSO Bij Elkaar. Een project waarbij de  studenten van de Pabo samenwerken met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Sebastiaan Ensel, vierdejaars student Pabo Alkmaar en ‘directeur’ van BSO Bij Elkaar, vat de start van BSO Bij Elkaar samen. “Als ik het in steekwoorden benoem dan ging het over dansen, enthousiast, geslaagd, gezellig, vrolijk, welwillend, veilig, contact en vertrouwen.” BSO Bij Elkaar is een samenwerking van Hogeschool Inholland Alkmaar met het azc Robonsbosweg, waarbij kinderen tussen 4 en 12 jaar oud een leerzame middag hebben en Alkmaarse Pabo-studenten hun vaardigheden in de praktijk toepassen.

Past bij ondernemend leren

“Inholland Alkmaar dacht al snel aan samenwerking met het azc, toen zij nog niet zo langgeleden de nieuwe buren van de hogeschool werden. Het azc kon zich goed vinden in het idee van de studenten om een bso te starten. En het past ook binnen de visie van ondernemend leren van de Pabo van Inholland Alkmaar. Leren over maatschappelijke issues, betrokkenheid tonen en ook nog verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen; dat geven we onze studenten mee”, vertelt de teamleider van Pabo Alkmaar, Cobie Bruin.

De organisatie en het opzetten van de bso is volledig in handen van 7 vierdejaarsstudenten en gaat in ieder geval een jaar draaien. Het projectteam krijgt hulp van tweede- en derdejaars studenten bij de uitvoering. Patrick van Erve uit het studententeam vult aan: “Tijdens het brainstormen over een naam hebben we gezocht naar een naam die ‘samen zijn’ maar ook ‘vrijheid’ uitstraalt. Ook wilden we graag een eenvoudig te herkennen dier terug laten komen, zodat dit herkenbaar is voor de kinderen. We zijn uitgekomen op BSO Bij Elkaar. Wij willen uitstralen dat iedereen welkom is en dat je na een bezoek aan de bso met een lach de deur uit gaat.”

Het bijpassende Nederlandse woord

Het aantal kinderen dat woensdagmiddag tussen 15 en 17 uur komt is niet stabiel. Er komen en gaan kinderen in het azc. Het zal schommelen tussen de 20 en maximaal 60 kinderen. Het grootste deel van de kinderen is afkomstig uit Syrië. Maar ook zijn er kinderen afkomstig uit Irak, Eritrea, Afghanistan en andere landen. Ze krijgen al Nederlands aangeboden op hun eigen basisschool. Om hun taalontwikkeling te bevorderen, spreken de studenten Nederlands met de kinderen. Bij alle voorwerpen in het bso-lokaal hangen bordjes met het bijpassende Nederlandse woord. 

“Hoofdzaak voor de Pabo-studenten is dat de kinderen plezier hebben. En tijdens het plezier hebben, leren de leerlingen onze normen en waarden en natuurlijk de Nederlandse taal.” licht student Sebastiaan Ensel nog eens toe. Meer informatie over de activiteiten van BSO Bij Elkaar vindt u op: www.bsobijelkaar.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK