Rekenkamer laakt stijging budget EFSI

Nieuws | de redactie
15 november 2016 | De Europese Commissie wil het budget voor het European Fund for Strategic Investment (EFSI) de komende jaren met ruim €12 miljard verhogen. Dat is echter buiten de Europese Rekenkamer gerekend. Die noemt de plannen prematuur en de geschatte impact van EFSI “overdreven”.

Begin september deed de Europese Commissie een voorstel om het EFSI – ook wel het Juncker-plan – uit te breiden in budget en duur. Zo moest het EU budget stijgen van €16 naar €26 miljard en de bijdrage van de Europese Investeringsbank van €5 naar €7,5 miljard. Die budgetverhoging is volgens de Commissie nodig om voort te bouwen op de successen die de afgelopen jaren zijn geboekt.

Te weinig onderzoek

De Europese Rekenkamer is een stuk voorzichtiger met het claimen van dat succes. Er is nog te weinig bewijs om een verhoging van het budget te rechtvaardigen en  de door de Commissie veronderstelde impact van het Juncker-plan is overdreven. De Rekenkamer noteert dat er ten tijde van het verlengingsvoorstel door de Commissie geen officiële ‘impact assessment’ is gedaan.

Ondanks dat het hier een uitzonderingspositie voor EFSI betreft, constateert de Rekenkamer dat er vooralsnog onvoldoende onderzoek is gedaan om aan te tonen wat het Juncker-plan nu daadwerkelijk heeft bereikt. Zo had er beter moeten worden  gekeken naar eventuele overlap met andere Europese financieringsinstrumenten.

“Het is nog steeds te vroeg om de economische en sociale impact en de invloed op het milieu te meten. Een conclusive trekken over of EFSI zijn doelstellingen behaalt is derhalve prematuur,“ laat Mikhail Kozlovs van de Europese Rekenkamer aan EurActiv weten.

De Europese Commissie laat weten dat de extra investeringen in het Juncker-plan in ieder geval niet ten koste gaan van het Horizon 2020-programma voor Europees onderzoek. Op dit moment wordt het EFSI nog geëvalueerd, maar de Commissie stelt dat uitstel van extra investeringen een financieel gat zou creëren voor projecten in het fonds. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK