Wat gaat Trump de kennissector brengen?

Nieuws | de redactie
9 november 2016 | Donald Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten. Door zijn overwinning in Wisconsin is hij nu niet meer in te halen door Hillary Clinton. Wat gaat deze overwinning beteken voor het hoger onderwijs en kennis?

Er is niet veel bekend over wat Donald Trump nu eigenlijk van plan is met het hoger onderwijs in de Verenigde Staten. De belangrijkste uitspraken deed hij in oktober bij een toespraak op de Universiteit van Ohio, schrijven zowel Inside Higher Education en Times Higher Education.

Studeren betaalbaar houden

Zo uitte Trump in Ohio onder meer zijn zorgen over de hoge schulden die studenten nu maken in hun opleiding, hij bestempelde die als ‘very unfair’.  Trump stelde onder meer een terugbetalingsregeling op basis van inkomen voor, en daarnaast beloofde hij universiteiten te dwingen hun collegegelden te gaan verlagen. “If the federal government is going to subsidize student loans, it has a right to expect that colleges work hard to control costs and invest their resources in their students,” Trump said. “If colleges refuse to take this responsibility seriously, they will be held accountable.”

In de Verenigde Staten ontvangen veel universiteiten forse schenkingen van welgestelde alumni. Trump wil dat universiteiten het juiste doen met dat geld.  “They need to spend endowments on their students, not themselves […] They need to use that money to cut the college debt and cut tuition, and they have to do it quickly.”

De vragen die de presidentskandidaten geacht werden te beantwoorden in het kader van ScienceDebate geven ook een aardig inkijkje. Trump benadrukte daarin het belang van langetermijn investeringen in onderzoek en innovatie. “ This is why we must have programs such as a viable space program and institutional research that serve as incubators to innovation and the advancement of science and engineering in a number of fields.”

Kleine overheid moet innovatie stimuleren

Hoe dat er precies uit moet gaan zien, daar is de nieuwe president van de Verenigde Staten minder duidelijk in. “We should also bring together stakeholders and examine what the priorities ought to be for the nation. Conservation of resources and finding ways to feed the world beg our strong commitment as do dedicated investment in making the world a healthier place. The nation is best served by a President and administration that have a vision for a greater, better America.”

Voor wat betreft innovatie, staat Trump nadrukkelijk voor een kleine overheid die ondernemerschap als aanjager van innovatie zo min mogelijk in de weg staat. “The government should do all it can to reduce barriers to entry into markets and should work at creating a business environment where fair trade is as important as free trade.” 

Tegelijk moet de federale overheid zich sterk maken om innovatie en investeringen in R&D mogelijk te maken. “ Though there are increasing demands to curtail spending and to balance the federal budget, we must make the commitment to invest in science, engineering, healthcare and other areas that will make the lives of Americans better, safer and more prosperous.”

Tim Cardol


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK