Wie kiest Trump op onderwijs?

Nieuws | de redactie
17 november 2016 | Net een week na de verrassende verkiezingsuitslag houdt de vraag wie Trump kiest voor zijn kabinet de gemoederen flink bezig. Een aantal posten is al verdeeld, maar die van onderwijs staat nog uit. Nu oud-presidentskandidaat Ben Carson is afgeschreven komen er nieuwe namen bovendrijven.

Even leek het er op dat Trump voormalig neurochirurg Ben Carson zou benoemen tot de post van Secretary of Education. Carson, die onder andere gelooft dat de evolutietheorie een verzinsel van de duivel is, klimaatverandering geen menselijke oorzaak heeft en ook de oerknal een sprookje is, kwam om die redenen al snel onder vuur te liggen. Hoogstwaarschijnlijk door deze negatieve berichtgeving wees hij de post van onderwijsminister af.

Zijn woordvoerder liet weten dat Carson van de post afziet omdat hij ‘[…] het gevoel heeft geen overheidservaring te hebben, en nooit een nationaal instituut heeft geleid. Het laatste dat hij zou willen doen is een positie bekleden die het presidentschap kan schaden.”. Een interessante overweging aangezien President-elect Trump zelf ook maar beperkte politieke ervaring heeft.

Minder federaal gestuurd

The New York times tipt als grootste kanshebber nu de conservatief Williamson E. Evers. Evers, die niet voorkwam op eerdere lijstjes van voorspellingen van experts, is voormalig assistant secretary of education onder George W. Bush en lid van het Hoover Institute. Het Hoover Institute (vernoemd naar de oprichter en oud-president van de VS) is onderdeel van Stanford en heeft als missie de relatie tussen de federale overheid en de individuele staten te onderzoeken.

In dat licht is een eventuele benoeming van Evers een logische keuze. Evers uitte eerder al ferme kritiek op de zogenaamde Common Core (een landelijke standaard voor curricula), dat hij ziet als een moedwillige ondermijning van de vrije keuze van het individu. Wat dat betreft zou door hem ontwikkeld onderwijsbeleid goed stroken met de plannen van Trump om meer zeggenschap over onderwijs op het niveau van de staten te beleggen. Evers nam eerder al plaats in de staatscommissie over onderwijs van Californië onder gouverneur Schwarzenegger.

Een andere naam die rondgaat is die van Larry Arn, de president van het kleine en conservatieve Hillsdale college in Michigan. In 2013 raakte hij nog in opspraak over vermeende racistische opmerkingen over het diversiteitsbeleid aan die instelling. Als Arn de keuze wordt van Trump dan valt te eveneens te verwachten dat onderwijs meer een staatsaangelegenheid wordt gezien zijn strikte lezing van de Amerikaanse Grondwet.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK