Duitsers boycotten Elsevier

Een nationale coalitie van tientallen Duitse universiteiten onder de naam DEAL is al enige tijd in onderhandeling met uitgever Elsevier over de prijs en voorwaarden van hun abonnement. Zij vinden dat dit te veel kost en bovendien heeft Elsevier een te beperkt aanbod van artikelen onder een open access licentie.
Aderlating voor Elsevier
De onderhandelingen zijn stukgelopen en de universiteiten hebben het voorstel van Elsevier collectief verworpen. Dit betekent een flinke aderlating voor Elsevier wiens enige klanten voor dergelijke pakketten de onderzoeksinstellingen en universiteiten zijn.
In Nederland kwam men eerder wel tot een vergelijk maar ook dat proces had enige voeten in de aarde. Een coalitie van NWO en de VSNU was nodig om de vastgelopen onderhandelingen weer op gang te brengen. Eind vorig jaar werd dan toch een akkoord gesloten.
Open Access als norm
Open Access publiceren is één van de belangrijkste punten van het beleid van OCW-staatssecretaris Sander Dekker. Eerder dit jaar werd onder het Europees voorzitterschap van Nederland de ambitie uitgesproken om in 2020 alle wetenschappelijke publicaties in Europa vrij toegankelijk te maken.
De strijd voor Open Access wordt gefrustreerd door uitgevers als Elsevier die weliswaar bereid zijn concessies te doen, maar nog altijd moeite hebben hun business modellen transparant te maken. Activisten die via torrentsites de wetenschappelijke artikelen vrij beschikbaar maken, worden juridisch fel bestreden.
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
‘Digitalisering slecht voor staf- en studentenwelzijn’
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
“Internationalisering van de universiteit moet geen zelflikkend ijsje worden”
