Geen geld uit Juncker-fonds naar Nederland

Nieuws | de redactie
16 december 2016 | Van de €10,5 miljard die het European Fund for Strategic Investment (EFSI) deze maand toekent, gaat €1,2 miljard naar projecten om de kenniseconomie te verbeteren. Het geld gaat onder meer naar universiteiten in Griekenland en medische technologie in Duitsland. Nederland ontvangt niets.

Afgelopen dinsdag maakte de Europese Investeringsbank bekend dat het bestuur overeen was gekomen om in totaal 26 projecten te gaan financieren met in totaal €10,5 miljard. Het geld gaat niet alleen naar de kenniseconomie. Ook zaken als duurzaam transport, water-infrastructuur en versterking van het Europese MKB.

In totaal €1,2 miljard is gereserveerd voor investeringen in onderwijs, onderzoek en innovatie. Zo krijgen negen Griekse universiteiten geld om hun faciliteiten uit te breiden, is er geld voor baanbrekend neurologisch en genetisch onderzoek in Cyprus en wordt er samen met het bedrijfsleven geïnvesteerd in de verbetering van medische technologie in Duitsland.

Nederland zit niet bij de 26 projecten die geld uit het Juncker-fonds ontvangen zo werd deze week duidelijk. Tot nu toe ontving Nederland in totaal €225 miljoen van het European Fund for Strategic Investment voor drie projecten, waarvan één samen met Zweden wordt uitgevoerd. Dat geld is gegaan naar digitale infrastructuur, snelwegen en leningen voor het MKB. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK