Misbruik studiefinanciering loont steeds minder

Nieuws | de redactie
19 december 2016 | DUO slaagt er steeds beter in om studenten die frauderen met de studiefinanciering, of die in het buitenland zitten en de studielening niet terugbetalen, op te sporen. Dit schrijft het kabinet aan de Kamer in een brief over de aanpak van overheidsfraude.
Het hoofdkantoor van DUO in Groningen.

Het kabinet laat weten dat de lijn die door Halbe Zijlstra als toenmalig staatssecretaris van OCW is ingezet succesvol blijkt te zijn. Om misbruik met de uitwonendenbeurs te voorkomen en straffer aan te pakken zijn sinds 2012 extra preventieve en repressieve maatregelen genomen.  In 2015 zijn 3.089 uitwonende studenten met een hoog misbruikrisico op het BRP-adres gecontroleerd.

Het blijkt dat van deze studenten 49,7% heeft gefraudeerd. Bij hen is de uitwonendenbeurs teruggezet naar thuiswonend. Het resterende misbruikrisico uitwonendenbeurs middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs wordt geschat op een jaarlijks bedrag tussen de € 12 en € 22 mln. In 2010 was dit nog een bedrag tussen de € 40 en € 55 mln. per jaar.”

Het kabinet verwacht dat door de invoering van het studievoorschot de kans op fraude verder zal afnemen. “De verwachting is dat het risico de komende jaren verder zal afnemen als gevolg van de voortzetting van de controles en het vervallen van het onderscheid tussen uit- en thuiswonenden onder het studievoorschot.”

Onvindbare debiteuren studieleningen

Ook bij nog niet terugbetaalde studieleningen van afgestudeerde in het buitenland worden steeds succesvoller opgespoord. “DUO slaagt er steeds beter in zoekgeraakte debiteuren in het buitenland op te sporen en vervolgens tot betaling aan te zetten. In 2016 is naar schatting van circa 18.000 oud-studenten het adres gevonden. Sinds 2013 zijn in totaal 43.000 oud-studenten opgespoord. Door een actievere strategie is er sinds 2013 al ruim € 20 mln. extra geïnd en daar komt in 2016 naar verwachting nog € 14 mln. bij.”

In 2016 is een extra investering gedaan op het onderdeel onvindbare debiteuren waarbij de doelgroep is uitgebreid naar alle debiteuren buiten Nederland. Tevens is een pilot gedragsbeïnvloeding ingezet voor het innen van de gelden. Op de andere onderdelen zoals eenoudertoeslag, migrerende werknemers en meeneembare studiefinanciering zijn de controles verder aangescherpt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK