Petitie voor Islamitische Universiteit Rotterdam

Nieuws | de redactie
12 december 2016 | Met een petitie willen studenten en andere betrokkenen voorkomen dat de accreditatie voor de Islamitische Universiteit Rotterdam wordt ingetrokken. Binnenkort bespreekt de Eerste Kamer de wet voor ‘graden en namen.’ De Studenten vrezen dat met deze wet de minister op de stoel van de rechter gaat zitten.

Op Facebook zijn studenten van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) een petitie gestart om te voorkomen dat de accreditatie van hun universiteit wordt ingetrokken. De wet op namen en graden regelt onder andere dat hoger onderwijsinstellingen moeten bijdragen aan maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef.  De minister had namelijk onvoldoende juridische middelen om in te kunnen grijpen bij de IUR. Nadat deze wet werd aangenomen in de Tweede Kamer heeft Harm Beertema (PVV) via een motie de minister de opdracht gegeven om de accreditatie in te trekken van de IUR, omdat de rector Ahmet Akgündüz al meermalen discriminerende opmerking heeft gemaakt over homoseksuelen, vrouwen, Koerden en Joden.

Discriminerende wetgeving

De studenten van de IUR vinden dat deze nieuwe wetgeving discriminerend, zo schrijven zij in de petitie: “Onze islamitische Universiteit van Rotterdam wordt bedreigd, de politici willen door het nieuwe wetsvoorstel ‘Namen en Graden Universiteiten’, de mond snoeren van de universiteit. Daarnaast vallen er harde woorden over een mogelijke intrekking van de accreditatie, de universitaire titel en zelfs een mogelijke sluiting! Om deze en andere redenen beginnen wij (de studenten van de IUR) een handtekeningenactie onder de slogan: ‘Geen discriminerend beleid tegen onze universiteit!’”

Bestuurslid van de studentenvereniging van de IUR doet oproep om de petitie te tekenen. 

De studenten van de IUR vrezen dat de minister met deze wet de trias politica doorbreekt en haar boekje te buiten gaat. “De vrijheid van meningsuiting is een belangrijk verworven recht, een recht dat ervoor zorgt dat iedereen zijn stem gehoord wordt en dat niemand monddood wordt gemaakt. Helaas is dit de eerste stap richting de verkeerde kant, dit wetsvoorstel wilt immers dat alleen de IUR beperkt wordt in zijn titulatie, maar ook in de uitspraken van minister Bussemaker werd duidelijk dat zij op de rechterlijke stoel wilt zitten. Ze staan niet open voor discussie of dialoog, maar willen zonder pardon accreditaties intrekken en onderwijsinstellingen sluiten.”

Bijdrage aan burgerschap

De studenten vinden dat de IUR bij uitstek bijdraagt aan maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef. “Het bijzondere van dit wetsvoorstel is dat dit vooral op onze onderwijsinstelling gericht is. Onze universiteit heeft inmiddels 300 studenten van zestien verschillende etniciteiten. Dankzij onze opleiding (die overigens bovengemiddeld goed scoort op onderwijs leren wij om op een goede manier om te gaan met moslims en niet-moslims. We zien dat de sociaal-maatschappelijke bijdrage aan burgerschap van onze universiteit juist heel positief is – ondanks de loze claim dat dit niet zo zou zijn.”

Onlangs gaf de minister nog aan dat theoloog en oud-voorzitter van de VSNU Sijbolt Noorda in opdracht van de NVAO onderzoek heeft gedaan hoe de IUR inhoud geeft aan het bevorderen aan maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef. De IUR heeft inmiddels de medewerking aan dit onderzoek stopgezet omdat zij vinden dat het onderzoek niet voldoet aan eerdere afspraken.  De PVV heeft vorige week nog aan de minister in een rappelbrief gevraagd om voor het AO Wetenschapsbeleid van aankomende woensdag een reactie te geven over hoe zij uitvoer gaat geven aan zijn aangenomen motie. 

Frans van Heest


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK