Schakeltraject naar pabo voor mbo’ers

Nieuws | de redactie
12 december 2016 | Minister Bussemaker gaat akkoord met een schakeltraject voor mbo’ers die naar de pabo willen in de drie grote steden. Het gaat hier om schakeltrajecten voor de pabo’s in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.

In Amsterdam zijn ROC van Amsterdam, ROC Top, Hogeschool iPabo en Hogeschool van Amsterdam betrokken bij het project. In Rotterdam werken Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland en de Thomas More Hogeschool samen en in Den Haag werken Inholland en de Haagse Hogeschool samen met het ROC Mondriaan en op termijn ook met het ID College.

Het schakeltraject moet tot een betere doorstroom van mbo-studenten naar de pabo leiden. “We gaan vanaf deze kerst al aan de slag om actief in klassen te werven.” Aldus Titia Bredée, voorzitter van de hogeschool iPabo. “We zien nu vaak dat studenten zich pas richting 1 mei aanmelden en dan verrast worden door het feit dat er een entreetoets is, dat willen we voorkomen en de studenten er op voorbereiden.”

Speciale loopbaanbegeleiding

In het schakeltraject volgen mbo’ers aan het eind van hun opleiding een traject van een half jaar waarin zij worden voorbereid op studeren aan de pabo. Daarnaast krijgen zij een voorbereiding op de toelatingstoetsen van de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Ook zal er aandacht worden besteed aan rekenen, taal, algemene ontwikkeling en het beroep.

Tijdens het schakeltraject blijven de mbo’ers ingeschreven bij hun ROC, maar ze volgen het programma fysiek op de pabo. “Het is een echt maatwerktraject van een half jaar waarin we zeggen: als je dit echt wilt dan gaan we er samen voor. En natuurlijk is het ook een kennismaking om te kijken of het ze ook echt goed ligt.”, zegt Bredée.

Studenten hebben tijdens deze periode recht op studiefinanciering, wat de overstap moet vergemakkelijken. Deelname aan het schakeltraject is niet verplicht, maar biedt mbo’ers wel een kans om beter toegerust naar de pabo te gaan.

Verder gaan dan repareren

Door de invoering van een toelatingstoets voor de pabo is een grote groep mbo’ers afgehaakt. Zij zijn niet langer automatisch toelaatbaar voor de pabo door de invoering van toelatingstoetsen. Mbo’ers met een migratieachtergrond zijn hier in het bijzonder de dupe van geworden. Vanuit de Gelijke Kansen Alliantie maakt het ministerie nu middelen vrij om dit te verhelpen.

De doelgroep van het schakeltraject zijn mbo’ers die wel het talent hebben, maar zich laten ontmoedigen door de opgeworpen barrière. Die talenten willen de ROC’s en hogescholen graag een kans geven op een succesvolle pabo-studie. “Ook zien we een heleboel potentieel in studenten die niet per se een onderwijsgerelateerde opleiding doen maar wel een goede leraar zouden zijn. Ook hen willen we bereiken.” Licht de voorzitter van de iPabo toe. Volgens de recente Kamerbrief gaat het in heel Nederland in totaal om een investering van 2,5 miljoen euro.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK