Student aan zet bij doorstroom mbo-hbo

Nieuws | de redactie
7 december 2016 | De doorstroom van mbo naar hbo blijft één van de hoofdpijndossiers van minister Bussemaker. In 2017 gaat zij studenten actief betrekken bij het vinden van een oplossing. 500 studenten uit mbo en hbo mogen meedoen aan het eerste OCW Studentlab.

Tot 15 december hebben studenten de tijd zich aan te melden  voor deelname aan het OCW Studentlab. De deelnemers krijgen van januari tot en met april de kans om een plan te bedenken om de doorstroom te verbeteren. In totaal is voor de het plan om studenten mee te laten denken over de doorstroom €11 miljoen gereserveerd. 

Op de site van OCW vraagt minister Bussemaker aan studenten van het mbo en hbo om zelf met oplossingen te komen voor een betere doorstroom. Er is – ongetwijfeld met het oog op een kabinetswissel – beperkt de tijd en geld om deze plannen uit te werken, zo kan opgemaakt worden uit de oproep van de minister. 

Vier maanden tijd

“De minister vraagt jou om samen met je vrienden en medestudenten in vier maanden tijd een plan te bedenken waarmee de overstap van het mbo naar het hbo wordt verbeterd,” schrijft het ministerie van OCW op haar website. Het ministerie roept studenten op bij te dragen aan studiesucces voor mbo-studenten die de overstap maken. Enige regels: “de uitvoering van je plan kost maximaal € 750.000 en je plan past binnen de wet.” 

De minister stelt voor dit project geld beschikbaar uit de gelijke kansen agenda die zij onlangs presenteerde in Amsterdam. Zij gaf toen aan tegen ScienceGuide dat zij: “concrete plannen heeft om de doorstroom van mbo-hbo te verbeteren.” Deze concrete plannen kunnen nu bedacht worden door studenten voor €11 miljoen. Zo staat te lezen in de oproep. “Na vier maanden is je voorstel klaar en presenteer je het aan de minister. Zij stelt in totaal €11 miljoen beschikbaar om overal in Nederland de beste projecten uit te laten voeren. Klinkt interessant? Het gaat echt gebeuren en jij kunt er bij zijn!” 

De studenten moeten zo’n 10 uur per maand de tijd hebben voor het Studentlab in de periode januari tot en met april 2017. De studenten krijgen na afloop een door de minister ondertekend persoonlijk certificaat als bewijs van deelname. Geïnteresseerde studenten kunnen zich uiterlijk 15 december 2016 aanmelden via het aanmeldformulier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK