Twee jaar extra voor Zorgpact

Nieuws | de redactie
12 december 2016 | Er zijn inmiddels zestien regionale Zorgpacten, vertelt aanjager Doekle Terpstra bij de landelijke werkdag in Maarsen. Hij is trots op wat er allemaal gebeurt, maar ziet ook dat men er nog niet is. “We hebben landelijke dekking, maar nu is het zaak ook boter bij de vis te doen in de bestuurlijke werkelijkheid.”

Een zaal vol met zorgprofessionals in De Fabrique in Maarssen is enthousiast over het werk dat Doekle Terpstra het afgelopen jaar heeft gedaan om tot nieuwe samenwerking te komen op lokaal niveau tussen bestuurders, onderwijs- en zorginstellingen. Minister van VWS Edith Schippers kondigde aan dat het Zorgpact met nog twee verlengd wordt.

Nog geen mainstream

“Het is fijn om te zien dat er zoveel energie is,” constateerde Terpstra. Hij zegt zich oprecht te hebben verbaasd over wat het Zorgpact heeft losgemaakt. “Er zijn ontzettend veel initiatieven bijgekomen om de zorg te veranderen. De zoektocht naar wat werkt vindt volop plaats overal.”

Hoewel er inmiddels overal in het land lokale Zorgpacten zijn, is het nog niet zo dat het idee achter het Zorgpact overal onvoorwaardelijk gedragen wordt. “Het is nog geen mainstream. We moeten nog meer uitstralen wat het belang is van de partnerschappen in de gouden driehoek van onderwijs, zorg en politiek.”

En dat is nodig, ziet Terpstra want de ontwikkelingen gaan hard en de zorgsector heeft daar nog niet altijd een antwoord op. “Als je kijkt naar de ontwikkelingen in technologie. Het verpleeghuis bij mij om de hoek is in drie jaar tijd een hospice geworden,” illustreert Terpstra. “Dat is een maatschappelijke ontwikkeling die heel veel invloed heeft op de mensen die daar werken.”

Geen aanvalsplan

Terpstra is zeer tevreden met de steun die hij in zijn missie krijgt van zowel het Ministerie van OCW als van VWS. Toch ziet hij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt met lede ogen aan. “Dit overstijgt het Zorgpact. Als je kijkt naar de bezuinigingen op de thuiszorg. Daar verdwijnen straks tienduizenden mensen in de werkloosheidsbakken, terwijl we hen juist hartstikke hard nodig hebben. We hebben geen aanvalsplan.”

Dat plan moet er komen op lokaal niveau, ziet Terpstra die met het Zorgpact vooral daar de samenwerking tussen onderwijs, zorgverleners en de politiek probeert te forceren. “Ik zei in mijn tijd bij Inholland al dat samenwerken het nieuwe concurreren is. Dat geldt hier eigenlijk ook. Het besef moet in het publieke domein ontstaan dat je het samen moet doen. Maar bestuurders vinden dat moeilijk, die hebben ook de verantwoordelijkheid voor hun eigen winkel.”

Blij is hij daarom met de toezegging van minister Schippers om het pact nog twee jaar door te laten gaan. “Het gaat niet om financiële steun. Ik wil ook geen hele grote ambtelijke ondersteuning, want dit is echt een doe-construct. Op lokaal niveau moeten de partijen het zelf doen, wij faciliteren alleen maar. Het is alleen wel van belang dat dit gaande blijft.”

Les vanuit het ziekenhuis

Mooie voorbeelden zijn er inmiddels genoeg. “Ik was laatst bij de Foreest Medical School (inmiddels Noordwest Academie .red) en dat is echt een bedrijfsschool op nieuwe leest. De licentie voor de kwaliteit zit bij de opleidingen zelf, maar de studenten krijgen les vanuit het ziekenhuis zelf. Het is echt uitvoering in de praktijk.”

Het zijn die mooie voorbeelden die volgens Terpstra gemeengoed moeten worden in hoe de zorg de komende jaren georganiseerd gaat worden. “We moeten vooral niet teruggaan naar hoe het was. We moeten besluiten hierover dicht bij de burger laten plaatsvinden en zorgen dat zij ook echt de regie krijgen over de zorg. Dat kan alleen als je het lokaal organiseert.”

 

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK