Bussemaker gehuldigd voor inzet open onderwijs

Nieuws | de redactie
31 januari 2017 | Het Open Education Consortium, een alliantie van onderwijsinstellingen die zich inzetten voor open onderwijs, heeft minister Bussemaker de Open Education Leadership Award of Excellence toegekend. “Haar steun voor openheid dient als een voorbeeld voor overheden wereldwijd,” schrijft de jury.

Ieder jaar wordt de award door het Open Education Consortium uitgereikt aan iemand die leiderschap heeft getoond op het gebied van Open Education. De jury roemt minister Bussemaker om dat zij open onderwijs gedurende haar vier jaar ministerschap als een belangrijk aspect van haar beleidsstrategie heeft gepositioneerd.

Zo startte Bussemaker een jaarlijks terugkerend subsidieprogramma in de vorm van de Stimuleringsregeling voor Open en Online Onderwijs en is open onderwijs een belangrijk agendapunt geworden in het eerste half jaar van 2016 toen Nederland voorzitter van de Europese Unie was. “De Nederlandse minister van onderwijs heeft belangrijke beleidswijzigingen doorgevoerd die open onderwijs verder helpen,” schrijft de jury. “Zo moeten in 2025 alle onderwijsmiddelen vrij toegankelijk zijn via een internationaal online platform.”

Het Open Education Consortium heeft dit jaar niet één maar twee Leadership Awards uitgereikt. Naast Bussemaker viel ook Dr. Bakary Diallo, de rector van de African Virtual University in de prijzen. De African Virtual University is een samenwerking van overheden in Afrika met als doel de toegang tot hoger onderwijs te verbeteren.

Tot slot wordt er door het consortium ook een Educator Award toegekend aan iemand die zich als docent heeft onderscheiden op het gebied van open onderwijs. Die prijs is toegekend aan professor Carmen Sarabia van de Spaanse Universiteit van Cantabria. Sarabia heeft inmiddels zeven les gegeven in zeven verschillende MOOCs en daarmee meer dan 230.000 studenten bereikt. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK