CDA-leden stemmen voor behoud OV-kaart

Nieuws | de redactie
16 januari 2017 | Op het partijcongres heeft een krappe meerderheid van het CDA gestemd voor gratis OV voor studenten. Die keuze stelt de partij voor een dilemma, want in het verkiezingsprogramma zou de OV-kaart geschrapt worden om de basisbeurs in de bachelor in ere te herstellen.

51,9% van de aanwezige leden sprak zich op het CDA-congres uit voor het behoud van de OV-kaart. “De fysieke bereikbaarheid van onderwijsinstellingen moet gewaarborgd blijven, openbaar vervoer is onbetaalbaar voor met name studenten die verder moeten reizen. De basisbeurs en een eventuele tegemoetkoming zullen verre van toereikend zijn voor deze kosten,” zo was de argumentatie in één van de ingediende amendementen.

Door de keuze van de leden voor het behoud van de OV-kaart komt het CDA in een lastig parket met de uitvoering van het verkiezingsprogramma. In oktober maakte de partij bekend de basisbeurs in de bachelorfase weer in te willen voeren. Om dit financieel mogelijk te maken zou de OV-kaart voor studenten omgezet moeten worden in een trajectkaart.

“Juist diegenen voor wie het niet vanzelfsprekend is om te gaan studeren haken af,” beargumenteerde  Michel Rog destijds het plan voor het herinvoeren van de basisbeurs. Die visie wordt gedeeld door de leden, maar zij vreesden dat het afschaffen van de OV-kaart studenten voor zoveel extra kosten zorgt, dat dit het herinvoeren van de basisbeurs teniet doet. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK