D66 wil OV-kaart geldig maken voor de hele week

Nieuws | de redactie
12 januari 2017 | D66-Kamerlid Paul van Meenen stelt voor dat studenten de hele week met hun OV-kaart kunnen reizen, omdat studenten vaker thuis blijven wonen en vaker vakken in andere steden volgen. Ook ontlast het voorstel het openbaar vervoer op maandag en vrijdag. D66 wil voor het plan 200 miljoen euro uittrekken.

Terwijl het CDA de OV-kaart wil versoberen om op die manier de basisbeurs voor de bachelorfase weer in te voeren, daar wil D66 het studentenreisproduct juist uitbreiden. Het voorstel geldt voor mbo- hbo- en wo-studenten. Van Meenen: “Het is goed dat studenten met een brede blik kijken naar hun opleiding. Steeds meer studenten volgen vakken aan verschillende universiteiten. Daarbij zijn er ook studies waarbij in het weekend tentamens zijn of stage wordt gelopen. Met een OV-studentenkaart die de hele week geldig is, kunnen studenten makkelijker de opleiding volgen die het beste bij ze past.” De D66’er maakt 200 miljoen euro vrij voor deze uitwerking van het D66-verkiezingsprogramma.

Minder druk in de spits

Door het voorstel van Van Meenen hoeven studenten niet meer te kiezen tussen een week- of weekendkaart, zoals nu het geval is. Nu hebben 93% van de studenten een weekkaart en 7% heeft een weekendkaart. Bovendien kunnen uitwonende studenten dan voortaan op zaterdagochtend naar hun ouders gaan en op zondagavond weer terug. Dan is het voor andere reizigers minder druk in de spits op maandagochtend en vrijdagmiddag. Van Meenen: “D66 wil dat er werk wordt gemaakt van een OV-studentenkaart die de hele week geldig is, en niet meer alleen in het weekend of doordeweeks. Door de OV-studentenkaart voor de hele week geldig te maken, kunnen studenten de studie volgen die bij ze past. Voor de andere reizigers wordt de spits minder druk.”

Investeren in onderwijs

Het is mede door D66 mogelijk gemaakt dat ook mbo’ers onder de 18 een OV-studentenkaart krijgen. Dat scheelt deze mbo’ers gemiddeld 600 tot 700 euro per jaar. Bovendien blijven meer studenten thuiswonen door hogere huizenprijzen. Gecorrigeerd voor inflatie stegen de woonlasten voor uitwonende studenten van 2012 tot 2015 met 7 procent. Met een OV-studentenkaart die de hele week geldig is kunnen thuiswonende studenten makkelijker in het weekend met hun OV-studentenkaart stage lopen of tentamens maken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK