Investeer in de lange adem

Nieuws | de redactie
13 januari 2017 | “Er is wel geld om je onderzoek op de rails te zetten, maar niet om daarna door te pakken en een goede experimentele groep draaiende te houden.” Nobelprijs-winnaar Ben Feringa waarschuwt dat Nederland achterop raakt in wetenschap door gebrek aan investeringen in onderzoek met lange looptijd.

In Hypothese, het blad van NWO, vertelt  RUG-chemicus Feringa over zijn onderzoek naar nanomachines. “Waar de chemie eerst alleen maar statische materialen kon maken, komen nu ook responsieve materialen binnen bereik, die slim reageren op hun omgeving.” Het betreft heel fundamenteel onderzoek, maar net als het Nobelprijs-comité is Feringa ervan overtuigd dat er vele toepassingen zullen gaan komen de komende jaren.

Dergelijk onderzoek vergt een lange adem en dus zijn langlopende en forse investeringen gewenst. In navolging van de Wetenschapsagenda, vraagt Ben Feringa dan ook om €1 miljard extra voor de wetenschap. “Nederland heeft een fantastisch onderzoeksklimaat, maar we moeten het wel voldoende voeden.”

Feringa vertelt hoe hij met zijn onderzoeksgroep wel eens twintig jaar lang werkte aan een bepaald onderwerp. “Veelbelovende Nederlandse postdocs die terugkomen uit het buitenland moeten ook de kans krijgen om over meerdere jaren een mooi programma op te bouwen. Nu zien we vaak een mid-career gap. Er is wel geld om je onderzoek op de rails te zetten, maar niet om daarna door te pakken en een goede experimentele groep draaiende te houden.”

U leest het blad van NWO hier (PDF)


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK