Mexicaanse rector hekelt brandstofwet

Nieuws | de redactie
9 januari 2017 | De nieuwe brandstofwet van president Peña Nieto van Mexico leidt tot veel verzet in het land. Ook universiteiten bieden weerstand uit zorg dat studenten in hun beurs geraakt worden.

Op 1 januari trad de nieuwe brandstofwet van Peña Nieto in werking die een einde maakt aan de subsidiëring van brandstof. Volgens de regering is het niet houdbaar dat het land het energiegebruik van de Mexicanen blijft sponsoren. Dit betekent een stijging van ruwweg twintig procent voor de gemiddelde Mexicaan. 

Rellen 

in het gehele land vinden sinds de jaarwisseling protesten plaats die al meerderen het leven hebben gekost. Ook in de hoofdstad leverde dit al de nodige confrontatie tussen betogers en de politie op. 

Nu mengt ook de academie zich in de discussie uit monde van de rector van de universiteit van Guadalajara. De openbare universiteiten hadden net ingestemd met de begroting van 2017 en rector Bravo Padilla noemt deze prijsstijging dan ook “een onaanvaardbare korting op de begroting.” 

Minister van onderwijs Nuno Mayer wil nog niet toegeven dat de ‘gazolinazo’, zoals de prijsstijging op sociale media wordt genoemd, daadwerkelijk de impact heeft die de universiteiten claimen. Wel geeft hij te kennen dat de universiteiten inderdaad financieel aan hun grenzen zitten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK